VOION Dacapo Kees Winkelman 0640

Inspiratie

Een eigen psycholoog in dienst

maandag 12 november 2012 | Veilig en vitaal werken

Psychische klachten zijn de belangrijkste reden voor ziekteverzuim in het voortgezet onderwijs. Reden om een eigen psycholoog aan te stellen? Ans Witjes, hoofd P&O bij Stichting Scholengroep Christelijk Onderwijs in Kampen en omgeving, wist haar bestuur daarvan inderdaad te overtuigen.

“We maakten voor onze medewerkers redelijk veel gebruik van psychologische begeleiding bij langdurige ziekte en terugkeer naar het werk. Dus heb ik voorgesteld om een psycholoog in dienst te nemen. Een eigen psycholoog is makkelijker bereikbaar, de lijnen zijn korter en een afspraak is ook mogelijk zonder dat de leidinggevende het hoeft te weten. Korte lijnen, een lage drempel en snelle actie waren belangrijke aspecten van ons nieuwe gezondheidsbeleid. Met dat beleid wilden we, toen het ziekteverzuim net als elders in het onderwijs daalde, meer aan de voorkant gaan zitten. Preventief werken dus. Ik kreeg toestemming het voor een half jaar te proberen.”

Gezondheidsbeleid is niet soft
“Al die psychologische begeleiding inkopen, was kostbaar. Voor hetzelfde geld konden we voor twee dagen in de week een arbeids- en organisatiepsycholoog in dienst nemen. Na de proef van een half jaar bleek dat het langdurig en het frequent verzuim waren gedaald. Misschien ben ik een cijferfreak, maar als je voor ogen hebt waar je naar toe wilt werken en je kunt dat onderbouwen met cijfers, dan krijg je het veel gemakkelijker voor elkaar. Bovendien, gezondheidsbeleid wordt vaak gezien als soft, maar het gaat ook gewoon om financiën. De psychologe bleek bijvoorbeeld meer te doen dan waar we haar voor hadden aangenomen, terwijl we onder de kosten bleven die we eerder maakten. Ze coachte leidinggevenden, was betrokken bij cursussen en andere preventieve activiteiten. Bij de evaluatie na een half jaar vroegen leidinggevenden of ze kon blijven.”

Zorg dat docenten hun werk goed kunnen doen
“Wat je aan preventie doet, is moeilijk te meten, maar als werkgever in het onderwijs kun je het je niet permitteren je personeel te verwaarlozen. Veel geld gaat naar gebouwen, PR, laptops, maar veel groter is ons menselijk kapitaal. Uiteindelijk zijn het de docenten voor de klas die het waarmaken en zij mogen verwachten dat je een werkomgeving creëert waarin zij zich goed voelen.”

  • Zelf de regie nemen? Deze keuzes maakte SSCO
    De bestaande overeenkomst met de arbodienst paste niet bij het nieuwe gezondheidsbeleid. Het oude contract werd opgezegd. Lees verder.
  • Zo ziet preventie eruit bij SSCO
    Om preventief te kunnen werken, moet je weten waar personeelsleden tegenaan lopen. Aan welke ondersteuning of trainingen hebben zij behoefte? Lees verder.


Stichting Samenwerkend Christelijk Onderwijs

  • SSCO bestaat uit Agnieten College, Ichthus College en Praktijkonderwijs De Boog
  • Scholen staan in Kampen, Zwolle, Dronten, Wezep, Nieuwleusden, Zwartsluis, IJsselmuiden 
  • 14 locaties 
  • 750 à 800 medewerkers 
  • 7000 leerlingen

Gerelateerde onderwerpen