Voion | Arbeidsmarkt & opleidingsfonds voortgezet onderwijs

Er wordt gezocht op *

Nieuws

Extra geld voor Amsterdamse Lerarenbeurs

maandag 21 september 2015 | Loopbaan & professionalisering

De leraren- en scholenbeurs voor het Amsterdamse onderwijs is zo populair dat de gemeente nog eens € 700.000 vrij maakt om genoeg aanvragen te honoreren. Dat heeft onderwijswethouder Simone Kukenheim laten weten. In totaal is 26 miljoen euro vrijgemaakt om docenten van basisscholen, middelbare scholen en mbo's cursussen te laten volgen. De 7 ton wordt nu afgesnoept van het budget voor het laatste jaar, zodat dit jaar geen docenten teleurgesteld hoeven te worden.

Docenten kunnen tot een bedrag van € 2.000 per leraar ontvangen voor bijscholingscursussen, zoals een training omgaan met hoogbegaafde kinderen of het bespreekbaar maken van de Holocaust. Scholen kunnen ook als geheel een aanvraag indienen voor een bedrag tot € 90.000 per instelling.

De ambitie van de gemeente is om binnen vier jaar 40 procent van alle docenten in Amsterdam een beurs te geven. Men is in het eerste jaar met 17 procent al goed op weg. Nu is 2,3 miljoen euro aan lerarenbeurzen toegekend, en 4,5 miljoen euro aan scholenbeurzen. In totaal hebben 1242 onderwijzers en 125 scholen geld gekregen om cursussen te doen.

Aanvankelijk was de angst van criticasters dat alleen goedlopende scholen en prima toegeruste docenten een aanvraag zouden doen. Dat is niet gebeurd, laat Kukenheim weten. 'Leraren van alle leeftijden, uit alle windstreken, onderwijssoorten en vakgebieden hebben een aanvraag gedaan,' schrijft ze in een tussentijdse rapport over de beurzen. 'Het is prachtig om te zien dat zo veel leraren en scholen komend jaar aan hun eigen professionalisering kunnen werken.'

Lees meer over de Amsterdamse Lerarenbeurs op de website van Voion.

Bron: het Parool