Voion | Arbeidsmarkt & opleidingsfonds voortgezet onderwijs

Er wordt gezocht op *

Veilig, gezond & vitaal werken

Tips voor de preventiemedewerker

Elke school moet preventiemedewerkers aanwijzen: deskundige werknemers die helpen bij de organisatie van een veilige en gezonde school. Bent u zo'n werknemer die preventietaken heeft gekregen? Dan bieden wij u hier enkele tips die u helpen bij het oppakken van deze taken. Ook de meer ervaren preventiemedewerker kan met onderstaande tips zijn voordeel doen. Bijvoorbeeld voor een goede start in het nieuwe schooljaar.  

Vijf praktische tips:
 1. Weet welke veiligheids- en gezondheidsrisico’s er in uw school aanwezig zijn.
  Raadpleeg de laatste Risico-inventarisatie en -evaluatie voor de risico’s in uw school. Een nieuwe RI&E uitvoeren? Maak gebruik van de Arboscan-VO, het branche-erkende RI&E-instrument voor het voortgezet onderwijs.
 2. Maak gebruik van de ervaring van andere preventiemedewerkers in het voortgezet onderwijs.
  In de Arbocatalogus-VO vindt u praktische oplossingen van scholen voor de meest voorkomende arbeidsrisico’s in het voortgezet onderwijs. U kunt contact opnemen met de projectleiders van de schoolvoorbeelden, zodat u het wiel niet zelf hoeft uit te vinden. Ook kunt u ervaring uitwisselen met collega’s via de netwerkbijeenkomsten van Voion. Zie voor alle data onze agenda.
 3. Vraag een van de consultants om advies.
  Alle scholen in het voortgezet onderwijs kunnen geheel vrijblijvend een beroep doen op een van de consultants van Voion voor onafhankelijk advies en ondersteuning op het gebied van arbo, verzuim, re-integratie en levensfasegericht personeelsbeleid. De dienstverlening is gratis.
 4. Vergaar kennis via www.arbocatalogus-vo.nl
  Informatie over de wettelijke arbo-eisen en -normen die gelden voor het voortgezet onderwijs vindt u in de Arbocatalogus-VO. Tevens biedt de Arbocatalogus-VO praktische beschrijvingen van oplossingen om een veilig en gezond werkklimaat te creëren.
 5. Cursus
  Ook kunt u deelnemen aan een van de cursussen voor preventiemedewerkers. Zie voor alle data onze agenda.
 6. Blijf op de hoogte van ontwikkelingen rond arbo en verzuim in het voortgezet onderwijs.
  Neem een gratis abonnement op de digitale arbo nieuwsflits Voion.

Lees meer over het thema Preventiemedewerker