Voion | Arbeidsmarkt & opleidingsfonds voortgezet onderwijs

Er wordt gezocht op *

Agenda

Debatreeks: Samen leiding geven aan schoolontwikkeling

dinsdag 24 mei 2016 | Loopbaan & professionalisering | Algemeen Voion

Samen verantwoordelijkheid nemen voor schoolontwikkeling

Woensdag 24 mei 2016 (17:00-19:00 uur)
Locatie: De Balie, Amsterdam
Ook te volgen via livestream op de website van De Balie

Wat is nodig om gezamenlijk schoolontwikkeling vorm te geven? Daarover hebben schoolleiders, bestuurders en leraren in vier eerdere debatten voor het primair en voortgezet onderwijs van gedachten gewisseld. Duidelijk is dat het zowel aan de individuele leraar, het team als de schoolleider is om verantwoordelijkheid te nemen. Toch kan het een flinke uitdaging zijn om een heel team in beweging te krijgen. In het slotdebat op 24 mei gaan we het hebben over constructieve en positieve manieren om mensen in een organisatie gezamenlijk, ieder vanuit zijn/haar rol, verantwoordelijkheid te laten nemen.

Schoolontwikkeling
Schoolontwikkeling vraagt om een cultuur waarin het veilig is om initiatief en lef te tonen, te experimenteren en eigen keuzes te maken. Daarnaast zijn een constante professionele dialoog en kennisdeling in- en tussen scholen nodig. En is het belangrijk om goede kennis te hebben van de ruimte die de wet en de inspectie biedt om onderwijsvernieuwing vorm te geven. Welke vaardigheden zijn er nodig om schoolontwikkeling vorm te geven vanuit de individuele leraar, het team en de schoolleider?

Programma
In deze bijeenkomst vertelt Ben Wenting, trainer van zelforganiserende teams bij Buurtzorg, hoe teams in deze organisatie functioneren en teamleden samen verantwoordelijkheid nemen. En wat is er nodig als de benodigde vaardigheden niet vanzelfsprekend aanwezig zijn bij professionals?
Marco Snoek, lector Leren en Innoveren aan de Hogeschool van Amsterdam, gaat in op het innovatieve vermogen van professionals.
Joany Krijt geeft als afsluiting haar visie op samen leiding geven aan schoolontwikkeling in een column. Na vele jaren haar passie voor professionalisering en ontwikkeling vanuit vakbond CNV te hebben uitgedragen, staat zij nu aan het roer als rector van het Comenius College in Rotterdam.

En natuurlijk gaat u als schoolleider, leraar en bestuurder samen in dialoog over uw eigen ervaringen en ideeën.

Aanmelden
Deelname is gratis. Aanmelden kan via de website van De Balie.
Meld u op tijd aan, want vol is vol! Heeft u zich aangemeld en kunt u toch niet komen? Meld u dan uiterlijk 17 mei af via info@voion.nl zodat iemand anders kan deelnemen.

Livestream
Kunt u niet bij het debat aanwezig zijn? U kunt het debat ook via de livestream volgen op de website van De Balie. Bijvoorbeeld op school, samen met uw collega's.

Debatreeks
Dit slotdebat is onderdeel van de reeks Samen leiding geven aan schoolontwikkeling. De debatreeks is bedoeld voor leraren, schoolleiders en bestuurders in het primair en het voortgezet onderwijs. De initiatiefnemers, VOION, het Arbeidsmarktplatform PO en De Balie, organiseren de reeks in samenwerking met het CAOP en de Onderwijscoöperatie.

Eerdere debatten gemist? Bekijk de verslagen en opbrengsten van de eerdere debatten voor het po en voor het vo.
sluit

preview