VOION Haganum 1672 2Header3

Inspiratie

VO-school beloond voor excellent gezondheidsmanagement

dinsdag 20 november 2012 | Veilig en vitaal werken

De Regionale Scholengemeenschap Enkhuizen heeft de Kroon op het Werkprijs 2009 gewonnen, een landelijke werkgeversprijs voor een succesvol gezondheidsmanagement, verzuimpreventie en (re)integratie. De school liet daarbij indrukwekkende concurrenten als DSM en Agis Zorgverzekeringen achter zich. De jury meent dat de school ‘structuur, cultuur en fysieke omgeving naadloos laat aansluiten’ en prees het ‘indrukwekkend laag ziekteverzuim’. Het geheim van de aanpak? Een platte organisatie met veel vrijheid én verantwoordelijkheden voor de werknemers.

Vorig schooljaar had RSG Enkhuizen een verzuim van 1,45 procent en nauwelijks psychisch verzuim. Met die resultaten én met het gevoerde beleid steekt de school uit boven de sector, vond de jury. Zoals een docent het uitdrukte bij de prijsuitreiking: “Op onze school heerst duidelijkheid en je krijgt ontzettend veel mogelijkheden.” Op basis van ingevulde vragenlijsten en interviews constateerde de jury dat de onderwijsvisie in alle lagen van de school is terug te vinden. Rector Bram Sluis en plaatsvervangend rector Ria Kuper hebben het met trots aangehoord. “Personeelsbeleid, organisatiebeleid, gebouw en scholing zijn een consistent geheel. We zijn erin geslaagd ons leerconcept op alle terreinen te laten doorklinken.”  

Platte organisatie
De kiem voor de nieuwe organisatie werd tien jaar geleden gelegd met het ontwikkelen van een nieuw leerconcept. Enkele jaren later werd op grond van een effectiviteitsonderzoek geconcludeerd, dat het verstandig was te snijden in het management. Eén managementlaag verdween. De vijf onderwijsafdelingen hebben ieder een conrector die integraal verantwoordelijk is. Sluis en Kuper vormen de kerndirectie. “Zo krijg je een platte organisatie”, zegt Kuper. “Onze afstand tot de medewerkers is heel klein en de deur van de directie staat altijd open. Het belangrijkste vinden we praten met mensen en goed luisteren. Samen met anderen kijken we wat nodig is, bijvoorbeeld voor de opzet van tweetalig onderwijs, en wie daarbij past.”

Meer informatie:
  • Stress verminderen en voorkomen
    Een gezond schoolklimaat vloeit voort uit goed beleid en een positieve, ontwikkelingsgerichte cultuur. Dat neemt niet weg dat de school werkdruk en verzuim ook op specifieke manieren heeft aangepakt. Lees verder.
  • Ondernemersgeest gedijt bij goed leiderschap
    ‘Medewerkers en management hebben een ondernemersgeest die is ingedaald in de gehele organisatie’, vermeldt het juryrapport van de Kroon op het werk. Kwaliteit van leiderschap en de bereidheid te leren, spelen daarbij een belangrijke rol. Lees verder.

RSG Enkhuizen
•Vmbo-t, HAVO en VWO
•151 personeelsleden
•1411 leerlingen
•geen nevenvestigingen

VO-school beloond voor excellent gezondheidsmanagement

Gerelateerde onderwerpen