Nieuws

Gaat u goed om met beeldschermwerk?

dinsdag 12 februari 2019 | Veilig en vitaal werken

Bij de norm voor beeldschermwerk wordt er vaak gedacht aan het werken aan een bureau achter de computer. Werknemers werken inderdaad vaak met een desktopcomputer, maar ook met een tablet, een mobiele telefoon of een laptop. Zij werken hierbij niet altijd aan een bureau, en de werktijd is niet altijd van negen tot vijf uur. Het is belangrijk dat beeldschermwerk op gezette tijden wordt afgewisseld door ander werk of een pauze om de kans op klachten aan armen, nek of schouders, maar ook oog- en stressklachten te voorkomen.

De minimumeisen die gelden voor beeldschermwerk, de inrichting van de beeldschermwerkplek en de opstelling van het beeldscherm in het voortgezet onderwijs zijn terug te vinden in de Arbocatalogus-VO. Ook vindt u hier schoolvoorbeelden en handige tips & links.

TNO checklist BAS
De tool van TNO kan daarnaast helpen bij het beoordelen van het beeldschermwerk. Met de checklist Beter Achter je Schermen (BAS) kunt u nagaan of u uw werkzaamheden achter een beeldscherm op een gezonde manier doet. De resultaten geven aanwezige risico’s en verbeterpunten voor uw situatie.