Nieuws

Handhaving van de wet DBA verder uitgesteld

woensdag 4 april 2018 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Opnieuw is de handhaving van de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) verder uitgesteld. Opdrachtgevers en zzp’ers krijgen tot 1 januari 2020 geen naheffingen en boetes. Vanaf 1 juli 2018 wordt wel de handhaving bij kwaadwillenden uitgebreid.

Tot 1 juli 2018 wordt er enkel gehandhaafd op ernstige gevallen van kwaadwillendheid. Vanaf 1 juli 2018 wordt er gehandhaafd in alle gevallen van kwaadwillendheid. Om te bewijzen dat er sprake is van kwaadwillendheid dient de belastingdienst te bewijzen dat er sprake is van drie dingen:
  • een (fictieve) dienstbetrekking
  • evidente schijnzelfstandigheid
  • opzettelijke schijnzelfstandigheidKwaadwillenden
Kwaadwillendheid
Volgens de definitie is er sprake van kwaadwillendheid als u 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan, omdat u weet – of had kunnen weten – dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking (en daarmee een oneigenlijk financieel voordeel behaalt en/of het speelveld op een oneerlijke manier aantast)'.

Wet DBA
In mei 2016 is de wet DBA ingevoerd. De wet DBA moest een einde maken aan de zogeheten schijnzelfstandigheid: zzp'ers die in de praktijk geen zpp'er zijn maar een verkapte werknemer in dienst van de opdrachtgever.