Nieuws

Leraren voelen zich minder veilig op school

dinsdag 4 december 2018 | Veilig en vitaal werken

Leraren in het voortgezet onderwijs geven een 7,8 voor de sociale veiligheid op school. In 2015 was dat een 8,6. Dat is het resultaat van een enquête onder ruim 1100 leraren uitgevoerd door DUO Onderwijsonderzoek.

Ruim twee vijfde van de leraren (43%) beoordeelt de eigen sociale veiligheid op school met een 7 of 8. Twee vijfde (40%) beoordeelt de eigen veiligheid met een 9 of 10 en één op de tien vindt de sociale veiligheid op school onvoldoende (rapportcijfer 5 of lager).

De sociale veiligheid die leraren ervaren, verschilt per niveau waarop ze lesgeven. Leraren die alleen lesgeven op vmbo-basis/kader, geven gemiddeld een 7,1. Leraren op het vmbo-g/tl/mavo geven gemiddeld een 7,8 en leraren die alleen lesgeven op havo/vwo geven gemiddeld een 8,0.

De leraren die ontevreden zijn over de sociale veiligheid geven onder meer aan dat ze vinden dat de schoolleiding onvoldoende actie onderneemt bij incidenten. Verder stellen ze dat er duidelijke regels en afspraken op de scholen moeten worden gemaakt, en dat de aanspreekcultuur kan worden verbeterd. Ook melden ze grensoverschrijdend gedrag van ouders en leerlingen.