Nieuws

Mariƫtte Pennarts is de nieuwe voorzitter van Voion

dinsdag 9 oktober 2018 | Algemeen Voion

Kort na de zomervakantie trad Mariëtte Pennarts aan als onafhankelijke voorzitter van het algemeen bestuur. In het dagelijks leven is ze gedeputeerde voor de provincie Utrecht. Ze ziet het als “een goede kans om een boeiend werkveld als het onderwijs beter te leren kennen” en vindt het een eer dat ze is gevraagd. Een korte kennismaking.

“Voion zocht iemand van buiten het onderwijs als onafhankelijke voorzitter. Als gedeputeerde ben ik bedreven in het leiden van vergaderingen. Ik ben in Utrecht al acht jaar verantwoordelijk voor de portefeuilles Cultuur, Recreatie, Milieu, Water, Bestuur, Strategie en Europa.
Het is mijn taak ervoor te zorgen dat iedereen aan het woord komt, dat besluiten goed worden genomen en mensen zich kunnen vinden in de besluitvorming. Ik ben gewend toekomstgericht te vergaderen en om de lange termijn te zien. Daarbij voel ik me ook verantwoordelijk voor een goede vergadersfeer.”

Onderwijs als ontdekkingsreis
“Als gedeputeerde heb ik geen taak op onderwijs. Ik zie het voorzitterschap van Voion dan ook als een ontdekkingsreis. Ik heb er zeker affiniteit mee, al was het maar omdat ik vier kinderen in het voortgezet onderwijs heb. Maar vooral omdat het een maatschappelijk relevant veld is. Er zijn veel actuele thema’s die Voion raken. De bij Voion betrokken partijen zitten niet zomaar met elkaar om tafel, maar om constructieve besluiten te nemen en zo het onderwijs verder te brengen.”

“Het is geen gemakkelijk domein, het voortgezet onderwijs. Er is zo veel dat speelt. Ik hoop dat ik als onafhankelijk voorzitter Voion kan helpen met de besluitvorming rond de taken waarvoor ze zich gesteld ziet. Soms helpt de frisse blik van een buitenstaander, die kan spiegelen en reflecteren.”

Mariëtte Pennarts volgt Jan Jacob van Dijk op. Hij begon als voorzitter vlak na de oprichting van Voion in 2012.