Nieuws

Pensioen automatisch verdeeld bij echtscheiding

woensdag 4 april 2018 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Na een echtscheiding wordt het pensioen voortaan automatisch verdeeld over beide ex-partners. Dit stelt Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voor in een brief aan de Tweede Kamer.

Op dit moment hebben ex-partners na een scheiding recht op de helft van elkaars pensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap. Dit moet wel tijdig door worden gegeven aan het pensioenfonds, namelijk binnen twee jaar. Als dit niet wordt gedaan, dan moeten ex-partners dit zelf onderling regelen.

Koolmees stelt ook voor dat pensioenfondsen de pensioenrechten direct na scheiding gaan verdelen tussen de ex-partners om te voorkomen dat ex-partners levenslang afhankelijk van elkaar blijven voor beslissingen over hun pensioen. Nu gebeurt dit namelijk pas vlak voor ingang van het pensioen.
Koolmees gaat dit regelen door een aanpassing van de zogeheten Wet verevening pensioenenrechten bij scheiding uit 1995. Hij wil die medio 2019 bespreken met de Tweede Kamer. De komende tijd werkt hij het voorstel verder uit met de pensioensector, het Actuarieel Genootschap en andere betrokkenen.

Bron: Rijksoverheid