Nieuws

Terugblik op de week van het regionale loket

maandag 8 juni 2020 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Regio’s die gebruik maken van de subsidieregeling Regionale Aanpak Personeelstekorten krijgen o.a. subsidie voor het inrichten van een regionaal onderwijsloket; een aanspreekpunt of informatieloket voor geïnteresseerden die willen werken in het onderwijs. Tijdens ‘De week van het regionale loket’ organiseerden Voion, het Arbeidsmarktplatform PO en SOM en het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap online kennisdeling over de ontwikkeling van een regionaal onderwijsloket. Deze week stond in het teken van gedeelde praktijkervaringen waarin regio’s vertellen over hun visie, samenwerking en ambities voor het inrichten van een regionaal loket. Met deze tips en inspiratie kunt u direct aan de slag. Lees hier enkele berichten of bekijk het volledige magazine >>

Dag 1 - Leren van de zorg: Ik zorg Shop 
Leontien van Lierop opende begin dit jaar de Ik Zorg Shop voor iedereen die een overstap naar de zorg overweegt. Er bestaan al langer regionale informatiepunten, maar dit is het eerste fysieke loket in Nederland. Iedereen met interesse in een overstap naar een baan in de zorg kan zich melden bij het loket. Wat kan het onderwijs hiervan leren?

Lees meer >>

Dag 2 - Inspirerende samenwerking om lerarentekort terug te dringen
Om het lerarentekort terug te dringen is samenwerking met verschillende onderwijssectoren van belang. Sabrina Kole, projectleider van het loket Lesgeven in Zeeland, en Robert Jacobs, projectleider van het loket Leraar in Nijmegen, hebben veel te maken met zij-instromers en brengen hen in contact met de juiste scholen in verschillende sectoren. Verder richten zij zich ook op het behoud van leraren. Benieuwd naar de ervaringen van Sabrina en Robert?

Lees het interview >>

Dag 3 - Ervaringen van het loket in Amsterdam 
Drie jaar geleden startte de gemeente Amsterdam de imago- en wervingscampagne ‘Liever voor de Klas’, met als doel om het lerarentekort in het primair en voortgezet onderwijs te helpen terugdringen. Onderdeel van de campagne is een informatieve website en een helpdesk voor persoonlijk advies. Lees meer over de resultaten die de campagne heeft opgeleverd.

Bekijk de infographic van de resultaten >>
 
Bent u nieuwsgierig naar tips en voorbeelden? Neem dan de PowerPointpresentatie door die tijdens de sessie is behandeld.

Dag 4 - Nieuw platform voor netwerken in Groningen, Friesland en Drenthe
De vier RAL-projecten (po) in de noordelijke provincies werken aan een digitaal platform en netwerkorganisatie. SchoolpleinNoord, zoals het platform zal gaan heten, is gebaseerd op het zorgplatform ZorgpleinNoord. Het nieuwe platform moet hét loket worden voor iedereen die leraar wil worden. Ook mensen die een andere functie binnen het primair- of voortgezet onderwijs ambiëren kunnen hier terecht. Het project verloopt voorspoedig en in deze podcast kijken we terug op het ontwikkelproces. Hoe pak je zo’n groot project aan? Hoe verbind je de belangen van al die scholen? Wat kunnen andere regio’s in Nederland leren van deze aanpak en hoe gaan ze verder de aankomende maanden?
 
Luister naar de ervaringen van de opzet van dit loket >> 

Dag 5 - Maak gebruik van samenwerkingen tussen opleidingsscholen en opleidingen 
Het Platform Noord-Holland Noord vertelt in een video over de succesvolle samenwerking met opleidingen en opleidingsscholen uit de regio. Bekijk de video voor meer informatie over het platform. Er worden ook verschillende ervaringen gedeeld.

Bekijk de video >> 

Meer informatie en relevante links
Er is veel informatie beschikbaar over regionale loketten. Een selectie van de belangrijkste informatie vindt u hier.