Nieuws

Veilig werken begint met goede instructie

donderdag 5 april 2018 | Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

Om leerlingen veilig te laten werken in een praktijklokaal moeten ze leren hoe ze gereedschap en machines veilig kunnen bedienen en welke veiligheidshulpmiddelen zij moeten gebruiken. Voion heeft in samenwerking met de NVON vaksectie Techniek & Technologie voor een aantal machines veiligheidsinstructiekaarten, -filmpjes en een werkboekje voor leerlingen laten maken die docenten kunnen gebruiken om hun leerlingen veilig te laten werken met machines.

De instructiefilmpjes zijn een aanvulling op de veiligheidsinstructiekaarten die bij een machine aanwezig moeten zijn. En bieden een extra mogelijkheid voor docenten om leerlingen te instrueren. De leerlingen kunnen daarnaast zelfstandig aan het werk met het werkboekje. In de docentenhandleiding is ook een afsluitende toets opgenomen. Elke leerling kan zo een certificaat halen als de cursus veilig werken met machines succesvol is afgerond.

Tijdens de Bètatechniekdag van 29 maart j.l. heeft Voion de instructiefilmpjes geïntroduceerd en konden deelnemers de docentenhandleiding Veilig werken begint met goede instructie afhalen. Enkele reacties: “Mooi dat dit lesmateriaal beschikbaar wordt gesteld.”, “Ik besteed elk jaar de eerste les aan veiligheid, dit kan ik daar mooi bij gebruiken.”, “Ik gebruik nu ook de lessenserie Veiligheid in het technieklokaal en dit is een mooie aanvulling” en “Fijn, dat ga ik zeker gebruiken.” Kortom, de reacties op het aangeboden lesmateriaal waren enthousiast en we hopen natuurlijk ook dat meer techniekdocenten het gaan gebruiken.

Wees voorbereid. Zorg voor een veilige werkomgeving
Goed techniekonderwijs is in ieder geval veilig techniekonderwijs. Dus docenten en leerlingen zullen veilig moeten werken. Hoe pak je veiligheid aan? Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. De nieuwe website www.veiligepraktijklokalen.nl/techniek bevat informatie en tools om veilig onderwijs te geven. En bespreek met collega’s wat zij doen. Vul bijvoorbeeld samen een checklist in, bespreek de uitkomsten en maak samen het onderwijs beter.  

De checklists voor Techniek & Technologie, de machine-instructiekaarten, het lesmateriaal en informatie over arbo en veilig werken in praktijklokalen vindt u op de website www.veiligepraktijklokalen.nl/techniek.