GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Versoepeling quarantainebeleid en aanscherping eisen mondneusmaskers

donderdag 20 januari 2022 | Veilig en vitaal werken

Door de snel oplopende coronabesmettingen werkten de quarantainemaatregelen ontwrichtend voor de samenleving. Het kabinet besloot daarom met ingang van 14 januari 2022 het quarantainebeleid te versoepelen. Daarnaast adviseerde het kabinet om chirurgisch medische mondneusmaskers te dragen. Deze wijzigingen zijn opgenomen in de nieuw vormgegeven norm coronavirus in de Arbocatalogus-VO. Wat verandert er?

 • Quarantainebeleid
  Op 14 januari maakte het kabinet bekend het quarantainebeleid per direct te versoepelen. Als u langer dan een week geleden een boostervaccinatie heeft gehad en u heeft geen klachten, dan hoeft u niet in quarantaine als u nauw contact heeft gehad met een besmet persoon. Als u korter dan 8 weken geleden positief bent getest en hersteld bent, hoeft u niet meer in quarantaine wanneer u geen klachten heeft die gerelateerd zijn aan corona.
 • Verwachte veranderingen quarantainebeleid
  Het Outbreak Management Team (OMT) bespreekt vrijdag 21 januari de quarantaineregels voor het onderwijs opnieuw. Verwacht wordt dat er dan een nieuw quarantaineadvies gaat gelden voor personen met een 'bepaald' beroep zonder booster of zonder dat zij besmet zijn geweest met een COVID-19 infectie. Het is nog niet bekend wat dit voor het personeel in het voortgezet onderwijs betekent.
  Ook worden de quarantainemaatregelen voor leerlingen opnieuw bekeken. Momenteel geldt de richtlijn dat een hele klas naar huis moet worden gestuurd als drie of meer besmettingen zijn geconstateerd.
 • Advies mondneusmaskers
  In de persconferentie van 14 januari adviseerde het kabinet als minimum kwaliteit de chirurgisch medische mondneusmaskers type II en type IIR die voldoen aan een NEN-EN norm.

De wijzigingen zijn nu ook opgenomen in de norm coronavirus in de Arbocatalogus-VO.

Wijziging vorm norm coronavirus
De norm coronavirus in de Arbocatalogus-VO is vanaf nu beschikbaar in pdf-vorm. De norm heeft een duidelijkere structuur gekregen, waardoor de opbouw en leesbaarheid verbeterd is. Ook is het nu mogelijk om de norm uit te printen. De checklist wordt binnenkort ook aangepast.