Header Voion

Onderwijsarbeidsmarkt

Inspiratie

Op deze pagina vindt u artikelen en verhalen uit de praktijk over zij-instroom.

Werven van zij-instromers:

 • Docenten werven in het technisch domein - Rijnmond
  Hogeschool Rotterdam werkt samen met TechForce Rijnmond om met gerichte voorlichtingsacties nieuwe docenten in het technisch domein te werven. Dit project heeft cofinanciering ontvangen uit de Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs van Voion (2018/2019).
 • Technische docenten Steenwijkerland-Weststellingwerf
  Het doel van het project 'Technische docenten Steenwijkerland-Weststellingswerf' is om werknemers in techniek en ICT de mogelijkheid te bieden om een weloverwogen keuze te maken voor een eventuele overstap naar het onderwijs. Dit project ontving cofinanciering via de Stimuleringsregeling oriëntatietrajecten zij-instomers van Voion (2018/2019).

Begeleiding van zij-instromers:

 • Assessmentcentrum voor zij-instromers
  Hbo-lerarenopleiding zet samen met vo-scholen in Friesland en Groningen een assessmentcentrum op voor zij-instromers in het vo. Het project Assessmentcentrum voor zij-instromers ontving cofinanciering via de Stimuleringsregeling regionale aanpak lerarentekort voortgezet onderwijs van Voion.
 • Zin in lesgeven
  Met de cursus ‘Zin in lesgeven’ kunnen zij-instromers zich serieus oriënteren op werken in het voortgezet onderwijs.
 • Een warm welkom voor zij-instromers en andere doelgroepen in het onderwijs
  Goede informatie, weten wat je kunt verwachten, volop mogelijkheden om mee te lopen op een school, een warm welkom en vooral: persoonlijke aandacht en begeleiding. Dat willen mensen die belangstelling tonen voor een baan als docent in het onderwijs. Op veel punten kunnen de regionaal samenwerkende partijen het makkelijker maken voor die geïnteresseerden om daadwerkelijk zij-instromer te worden.

 • ‘Zij-instromers begeleiden in sectoroverstijgende samenwerking’
  Met een zij-instromer haal je als school een vakexpert in huis, die een nieuwe vibe in je team kan brengen. Dat is ook de valkuil: een andere dynamiek die ontstaat en de mate van acceptatie. Want het succes valt of staat met de plaatsing op scholen: investeer je, stel je fte’s beschikbaar en sta je open voor zij-instromers? 

Verhalen van zij-instromers

 • Zij-instroom uitgelicht: kersverse docenten aan het woord over hun nieuwe loopbaan
  Hoe is het om als nieuwe docent via een zij-instroomtraject een tweede loopbaan in het voortgezet onderwijs te starten? De regio Leiden, Duin- en Bollenstreek startte begin 2020 met een regionaal loket om getalenteerde professionals uit andere doelgroepen aan te trekken voor het voortgezet onderwijs. Maar liefst 20 enthousiastelingen zijn na het selectietraject aan de slag gegaan. Zo ook Ruud van Santen en Luuk van Dam.

Meer verhalen over zij-instroom: