Voion | Arbeidsmarkt & opleidingsfonds voortgezet onderwijs

Er wordt gezocht op *

Arbeidsmarkt & mobiliteit

Vierslagleren

Inleiding

Vierslagleren: Extra leraren voor tekortvakken

Er kunnen geen nieuwe lerarenduo’s meer worden aangemeld voor Vierslagleren. Via Vierslagleren konden een startende en een ervaren leraar een eerste- of tweedegraads bevoegdheid halen in een van de tekortvakken. Het ministerie van OCW heeft besloten om deze subsidieregeling niet te verlengen.

In het schooljaar 2016-2017 zijn 184 leraren met Vierslagleren aan een opleiding voor een tweedegraads of eerstegraads bevoegdheid in een tekortvak gestart. De meeste leraren hebben gekozen voor de opleiding wiskunde (81 deelnemers), andere vakken waar leraren voor hebben gekozen zijn o.a. Nederlands (37), Engels (19) en Natuurkunde (14). In totaal startten 108 leraren met een tweedegraads opleiding in een tekortvak, 76 leraren gaan hun eerstegraads bevoegdheid halen.

Wat is Vierslagleren? 
VOION_Logo 4Slagleren_klein.jpg
 • een leraar, die al bij een school in dienst is, krijgt via de Lerarenbeurs de kans om een eerstegraads of (extra) tweede bevoegdheid te halen in een tekortvak. In plaats van de reguliere maximaal zes uur aan studieverlof per week, krijgt hij nu het dubbele aantal;
 • tegelijkertijd krijgt een startende leraar een (tijdelijke) aanstelling en haalt ook hij een (extra) bevoegdheid in een tekortvak;
 • zo daalt het lerarentekort voor een aantal tekortvakken
 • én krijgen scholen meer kwaliteit in huis.

 

Inspiratie

 • Aan de slag in een tekortvak

  Het ministerie stimuleert mensen om een (extra) bevoegdheid in een tekortvak te halen. Caroline Klaren, Sandra Koens en Maike Beumkes van het Isendoorn College kunnen hierover meepraten. Zij doen mee met Vierslagleren.

 • Vierslagleren in het voortgezet onderwijs

  'Ik ben dus echt blij met die extra dag studieverlof, anders was het niet vol te houden.’

 • Mobiliteit juichen we toe

  Hoe gaan scholen om met de tekorten op de arbeidsmarkt? Het Oranje Nassau College in Zoetermeer maakt gebruik van de regeling Vierslagleren.

Onderzoeken