Voion | Arbeidsmarkt & opleidingsfonds voortgezet onderwijs

Er wordt gezocht op *

Publicaties

De arbeidsmarkt in cijfers 2015

donderdag 15 september 2016 | Arbeidsmarkt & mobiliteit

Betreft: De arbeidsmarkt in cijfers 2015
Uitgave: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
Datum: 15 september 2016


CBS publiceert veelvuldig over de arbeidsmarkt, vanuit verschillende invalshoeken. Alle facetten die in eerdere publicaties aan de orde zijn gekomen, worden in dit jaaroverzicht samengevoegd tot een breed overzicht van de Nederlandse arbeidsmarkt in 2015. Een van de facetten is het onderwijs.

Onderwijs
In het rapport staat dat het aandeel vrouwen in het onderwijs tussen 2005 en 2015 is toegenomen. Vooral in het basisonderwijs nam het aandeel vrouwen toe van 73 naar 83 procent. Ook staat erin dat het ziekteverzuim in het onderwijs hoog is en dat de loonkosten in tien jaar tijd fors zijn gestegen.

Veel vrouwen in onderwijs
Het onderwijs is op de zorg na de meest vervrouwelijkte sector van de Nederlandse arbeidsmarkt. In 2015 was ruim 60 procent van de werknemers in het onderwijs vrouw. In de zorg was dat nog een stuk meer: ruim 80 procent. Bij de beroepen die vooral door vrouwen worden beoefend, staat leerkracht basisonderwijs bovenaan. Ook onderwijsassistent scoort hoog. In de top-10 van beroepen die vooral door mannen worden uitgevoerd, komt het onderwijs niet voor. Verder blijkt dat het onderwijs in de periode 2005-2015 de sector was met de sterkst gestegen loonkosten per gewerkt uur.

Ziekteverzuim voortgezet onderwijs
Uit het CBS-rapport komt verder naar voren dat het onderwijs het slecht doet als naar het gemiddelde ziekteverzuim wordt gekeken. Met 4,9 procent staat het onderwijs in 2015 op de derde plaats van sectoren met het meeste ziekteverzuim, achter het openbaar bestuur en de zorg.

Gerelateerde onderwerpen