VOION Haganum 2057 2Header9

Publicaties

Muffe lucht in lage concentratie al slecht

maandag 12 november 2012 | Veilig en vitaal werken

Muffe lucht in lage concentratie al slecht
Dat een te hoog CO2-gehalte in binnenruimtes slecht is voor het leren stond al langer vast. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt dat leerprestaties al bij een CO2-concentratie van 1000 ppm significant achteruit gaan. Voor optimale leerprestaties kan worden gesteld dat de CO2-concentratie in het lokaal maximaal circa 800 ppm mag zijn. VOS/ABB: ”Deze uitkomsten tonen aan dat de strijd voor frisse lucht in schoolgebouwen van groot belang is.”

Frisse lucht-petitie VOS/ABB
VOS/ABB heeft in 2008 al actie gevoerd en een petitie met handtekeningen aan de Tweede Kamer aangeboden met het verzoek geld uit te trekken om scholen frisser te maken. Daarna is er inderdaad wat geld vrijgekomen, maar dat was onvoldoende om de ventilatie van alle lokalen in alle scholen te verbeteren. PvdA-Kamerlid Jan Boelhouwer zei in 2008 bij de aanbieding van de petitie, dat een investering in het binnenklimaat zichzelf kan terugverdienen; als prestaties in de klas omhoog gaan, zal er bespaard kunnen worden op de remedial teaching. Ook het verzuim onder leraren zal dalen. Investeren in ventilatie en luchtverversingssystemen loont in alle opzichten.

Normen
Tot nu toe werd aangenomen dat een CO2-gehalte van 1000 ppm (deeltjes per miljoen) nog in orde was. Ter vergelijking: in de buitenlucht is de CO2 concentratie 380ppm. Uit het nieuwste Amerikaanse onderzoek, gedaan door Berkeley Lab van de University of California, wordt echter duidelijk dat prestaties al bij 1000 ppm significant achteruit gaan. Deze CO2-concentratie ontstaat al snel in vergaderzalen en klaslokalen waar groepen mensen langere tijd bij elkaar zijn. Bij 2500 ppm worden de resultaten zelfs dramatisch; proefpersonen kunnen bij dat CO2-niveau niet goed meer denken. Voor optimale leerprestaties kan worden gesteld dat de CO2-concentratie in het lokaal maximaal circa 800 ppm mag zijn.

Verdiepingscursussen frisse scholen
In het voorjaar 2013 organiseert Voion cursussen voor arbocoördinatoren en facilitair managers in het voortgezet onderwijs die de problematiek rondom het binnenklimaat op hun school willen aanpakken. In de volgende nieuwsbrief leest u daar meer over.

Meer informatie:
• Klik hier voor het Berkely onderzoek.
• Normen en schoolvoorbeelden binnenklimaat in Arbocatalogus-VO

Bron: VOS/ABB

Gerelateerde onderwerpen