VOION Haganum 2506 2Header14

Agenda

Studiemiddag Persoonlijke beschermingsmiddelen Utrecht

dinsdag 14 maart 2023 | Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

Cursusdag: Dinsdag 14 maart 2023
Tijd: van 13.00 (inloop vanaf 12.30 uur) - 16.30 uur
Locatie: Aristo Utrecht Lunetten

In het voortgezet onderwijs dragen medewerkers en leerlingen persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) als dat nodig is. Denk aan gehoorkappen, veiligheidsbrillen, beschermende kleding zoals labjassen, handschoenen en veiligheidsschoeisel. Dit is een vanzelfsprekende regel. Maar waar moet u nu op letten bij het aanschaffen en gebruik van PBM’s?

Tijdens deze studiemiddag geven we uitleg over het gebruik van PBM’s. Er zijn veel soorten en maten PBM’s met ieder een eigen gebruiksaanwijzing en daarom nemen we ze samen met u onder de loep.

Doelgroep
Voor docenten, toa’s, preventiemedewerkers, arbocoördinatoren en inkoopverantwoordelijken in het voortgezet onderwijs.

Doelstelling
Na deze studiemiddag weet u:

 • Waar u op moet letten bij het kiezen van de juiste (doeltreffende) PBM’s;
 • Hoe de PBM’s op een juiste wijze te gebruiken (en gebruikers daarover te instrueren);
 • Hoe u de PBM’s moet onderhouden.

Programma
Tijdens de studiemiddag verzorgen we vijf workshops van één uur. U kunt aan maximaal 3 workshops deelnemen. In iedere workshop informeren we u over één specifieke PBM.

 1. Workshop Gehoorbescherming (door Peter Boen van 3M)
  Gehoorbescherming gaat niet over het beschermen van oren, maar over veilig horen. Elk type gehoorbescherming heeft andere eigenschappen en past beter bij de ene situatie dan bij de andere. Maar welke moet u dan kiezen? In deze workshop kijken we samen met u naar de verschillende types gehoorbescherming. Wanneer worden ze gebruikt? Hoe worden ze gebruikt? En hoe zorgt u ervoor dát ze worden gebruikt? U gaat zelf meedoen, meedenken en uitproberen. We beginnen met de vraag: Wat moet u kunnen horen?

 2. Workshop Veiligheidsbrillen (door Peter Boen van 3M)
  Veiligheidsbrillen krijgen weinig aandacht: Eén bril voor alles en iedereen. Toch zijn er veel verschillende types veiligheidsbrillen voor verschillende situaties en toepassingen. De verschillen zitten niet alleen in de risico’s waartegen ze beschermen, maar ook in hoe ze worden gebruikt. In deze workshop kijken we naar de verschillende types en wanneer ze te gebruiken, hoe ze te onderhouden en te bewaren.

 3. Workshop Veiligheidsschoenen (door Erwin Boswijk van Bata)
  In deze workshop bespreken we de technische basiseigenschappen van veiligheidsschoenen. Hoe maakt u een keuze voor de juiste veiligheidsschoen met behulp van de keuzeboom? Hoe gebruikt u de juist inlegzolen en waarom is dit belangrijk? En met welke nieuwe ISO norm voor veiligheidsschoenen 2023 moet u rekening houden? U leert het allemaal tijdens deze workshop.

 4. Workshop Veiligheidshandschoenen (door Patrick Roos van Ansell)
  In iedere sector lopen werknemers elke dag weer risico op letsel, vooral bij het uitvoeren van onschuldige taken. Hand- en armletsel zijn de meest voorkomende vormen van letsel met bijna de helft (43%) van de 2,5 miljoen in de EU gemelde arbeidsgerelateerde verwondingen. In deze workshop gaan we dieper in op welke type handschoen u wanneer moet dragen, hoe deze correct te gebruiken, te onderhouden of te vervangen.
 1. Workshop Labjassen (door Richard Seijkens van Eurofysica)
  “Draag, indien nodig, een laboratoriumjas”. Een voorschrift dat op bijna alle scholen gebruikt wordt. Maar wanneer gebruikt u welke labjas en waar moet hij aan voldoen?
  In deze workshop krijgt u inzicht in de eisen aan labjassen. Meest gestelde vragen van scholen worden beantwoord en we gaan dieper in op praktijkvoorbeelden.
  Doel is om met deze nieuwe inzichten een veiliger praktijklokaal te creëren.

Kosten en inschrijving
Deelnemen aan de studiemiddag kost € 90,-. U kunt zich via het inschrijfformulier op deze pagina aanmelden voor drie workshops. Uiterlijk een week voor de studiemiddag ontvangt u van ons het definitieve programma met tijdsindeling. Op deze studiemiddag zijn de leveringsvoorwaarden van Voion van toepassing.

Vragen
Heeft u vragen over de studiemiddag? Neem dan contact op via e-mail: info@voion.nl of telefonisch met Carmen Friedrich via 06 - 308 755 21.

 

Inschrijven