Voion | Arbeidsmarkt & opleidingsfonds voortgezet onderwijs

Er wordt gezocht op *

Agenda

VO-congres Samenwerken doe je niet alleen

donderdag 26 maart 2020 | Algemeen Voion

Datum: donderdag 26 maart 2020 van 09:15 tot 15:45 uur
Locatie: NBC Congrescentrum, Blokhoeve 1, 3438LC in Nieuwegein.

Het veertiende congres van de VO-raad staat deze keer in het teken staat van de kracht van samenwerking: 'Samenwerken doen we niet alleen'. Er worden vele goede voorbeelden uitgelicht van samenwerkingsvormen in school, tussen scholen en in de regio en keten.   

Ook dit jaar is Voion weer aanwezig met een informatiestand (standnummer 37). Kom gerust langs en laat u inspireren en stel uw vragen over regionale samenwerking en Teamwerk-VO. Voion levert ook een bijdrage aan een aantal workshops over deze thema’s.

U kunt uw persoonlijke programma samenstellen en de keuze van de workshops en keynotes doorgeven. Kijk hier voor het volledige programma>>

Voion levert een bijdrage aan de volgende workshops:

Workshop 10. Aanpak lerarentekort: Van overschot naar tekort
Hoe ga je als schoolorganisatie om met tekorten terwijl er ook overschotten zijn in bepaalde vakken? De Meerwaarde in Barneveld pakte dit vraagstuk de afgelopen jaren op om de personeelsfrictie van een kleine schoolorganisatie aan te pakken. Op welke wijze kun je eigen personeel behouden en de kwaliteit van het onderwijs en met behulp van bevoegde docenten borgen? Leraren met een bevoegdheid in een ‘overschot’-vak worden omgeschoold en behalen een tweede bevoegdheid in een tekortvak.

Workshop 15. Teamwerk-VO: Pak werkdruk samen aan! (VOLGEBOEKT)
Teamwerk-VO is een procesaanpak, waarmee je als school zelf aan de slag gaat om een gezonde werkomgeving en werkplezier te stimuleren. Centraal daarin staat een dialoog waarin gewerkt wordt aan oplossingen voor energievreters. Tussen teamleden onderling, tussen teams en hun leidinggevende en tussen teams en de directeur/bestuurder. De aanpak is afkomstig uit de zorgsector en bestaat uit een aantal stappen die je in een vaste volgorde uitvoert en waarbij ieder een eigen rol heeft. In een pilotproject heeft Voion deze (evidence based) aanpak ‘vertaalt’ naar het voortgezet onderwijs. Tijdens de workshop presenteren we – samen met een pilot-school - hoe de dialoogaanpak in het vo vorm heeft gekregen en wat de ervaringen zijn.

Workshop 20. Samenwerken in het RMC: samen staan we sterker
Veertien ORION-scholen, allemaal eenpitters in de omgeving Eindhoven en ’s-Hertogenbosch slaan de handen ineen en werken nauw samen op verschillende gebieden. Van onderwijsontwikkeling tot personeelszaken en beheer. Hoe zijn zij hiertoe gekomen en hoe ziet die samenwerking in dit Regionaal Mobiliteits Centrum eruit? Specifiek wordt ingegaan op één van de onderdelen van het RMC: vanaf schooljaar 2020-2021 moet er een vervangerspool operationeel zijn. Wat werkt en wat niet?

Workshop 32. High potentials uit het bedrijfsleven voor de klas. 
Hoe krijg je high potentials uit het bedrijfsleven voor de klas? Met deze vraag hebben ’t Rijks en JTC samen met FLOT een project opgezet voor zowel leerlingen uit de bovenbouw als personeel uit het bedrijfsleven. Deze groepen oriënteren zich gezamenlijk op het docentschap door middel van stages en vakinhoudelijke werksessies. Deze worden in het vervolgtraject met studiepunten gewaardeerd. We delen leerzame ervaringen en gaan met elkaar in gesprek over hoe je deze nieuwe doelgroep kunt benaderen en behouden voor het onderwijs.

Inschrijven en meer informatie

Wilt u nog meer informatie over de dag? Of wilt u zich inschrijven? Ga dan naar de website van de VO-raad.