VOION Dacapo Kees Winkelman 0640

Inspiratie

Extra hulp voor de klas: onderwijsondersteuner in dienst

dinsdag 2 maart 2021 | Onderwijsarbeidsmarkt

Het Scala College in Alphen aan den Rijn heeft iemand parttime in dienst genomen als onderwijsondersteuner, gefinancierd uit de middelen van de regeling Extra Hulp voor de Klas.

Op LinkedIn deelt Martijn van der Maat, de onderwijsondersteuner, zelf dit nieuws. Hij noemt het ‘een fantastische mogelijkheid om nader kennis te maken met het voortgezet onderwijs en het zij-instroomtraject.’ Martijn is namelijk controller van beroep en wil graag voor de klas staan. Hij heeft vorig schooljaar meegedaan aan een meeloopdag van het Scala College en volgde dit jaar de voorlichting door Leraar van Buiten. Daardoor werd zijn enthousiasme steeds groter. Hij nam contact op met het Scala College en bood zijn diensten aan.

Allebei geholpen
Teamleider Peter Kaspers: ‘Martijn vertelde ons dat hij graag leraar economie wilde worden en wij hadden behoefte aan iemand die algemene ondersteuning zou kunnen geven bij online lessen, bij examentrainingen en bij groepen kwetsbare leerlingen die wél op school zijn. Tijdens het gesprek klikte het en Martijn is in de week van 10 februari begonnen.
Het mes snijdt natuurlijk aan twee kanten, we worden allebei geholpen. Wij kunnen hem twee dagen per week voor allerlei begeleidende en toezichthoudende taken inzetten, hij kan ervaren of het onderwijs echt iets voor hem is.’

Uitgelezen kans
Martijn is enthousiast. ‘Ik word er echt door uitgedaagd en voel dat ik een rol speel in de opvoeding van en het onderwijs aan kinderen en jongvolwassenen. Een voorbeeld: ik was toezichthouder bij een les, slechts een tiental leerlingen zat in de klas. Toen er een paar het werk niet begrepen heb ik er één gevraagd de opgave op het bord te doen totdat hij vastliep. Daarna hebben zijn klasgenoten hem verder geholpen. Ik wist inhoudelijk niets van het vak af maar kon de leerling wel helpen.
Ik realiseer mij dat ik onderaan de ladder begin, maar ik ben blij dat ik een bijdrage aan het onderwijs kan leveren nu het piept en kraakt. Ik zie het als een uitgelezen kans om te onderzoeken of het onderwijs écht iets voor mij is.’

Bron: Leraar van Buiten

Gerelateerde onderwerpen