VOION Dacapo Kees Winkelman 0986

Instrumenten

Handboek Onderwijspioniers

Onderwijsarbeidsmarkt

Een handboek met praktische instrumenten en tips voor leraren door leraren.

In het project Onderwijs Pioniers en later onder de vlag van het LerarenOntwikkelFonds(LOF) zijn leraren aan de slag gegaan met een idee om het onderwijs te verbeteren. De ervaringen en aanpak van het ontwikkelprogramma is nu samengevat in een overzichtelijk handboek. Het handboek gaat over innoveren, samenwerken, persoonlijke ontwikkeling en schoolontwikkeling. Het handboek bestaat uit een toolbox die direct toepasbaar is voor elke leraar die een idee heeft over hoe het onderwijs beter zou kunnen. Het programma is samen met leraren vormgegeven aan de hand van werkprincipes die echt werken om een idee van de grond te krijgen.

Er zit een chronologische volgorde in het handboek:

  • Drie basistools: de pioniersprincipes, het ontwikkelcanvas en het pioniersdagboek. Het ontwikkelcanvas is ontworpen om het ontwikkelproces overzichtelijk te houden.
  • Vier doe-het-zelf-labs. Een verzameling van oefeningen en ‘checks’ die je verder kunnen helpen bij het verder ontwikkelen van het idee in een bepaalde fase van je pioniersproces.


Deze chronologische volgorde hoef je niet te volgen. Pionieren is een soort opwaartse cyclus, je hoeft geen dichtgetimmerd stappenplan te volgen.

Gerelateerde onderwerpen