GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Erik Ex is vo-leraar van het jaar 2022

donderdag 6 oktober 2022 |

Op woensdag 5 oktober - op de Dag van de Leraar - zijn de winnaars van de verkiezing Leraar van het Jaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke happening in College de Brink in Laren. De vier Leraren van het Jaar 2022 zijn:

  • PO: Lennart van der Meulen, De Gouden Griffel
  • SO: Steffie van der Meijden, VSO Heuvelrug College
  • VO: Erik Ex, Cygnus Gymnasium
  • MBO: Dimitri van Dillen, ROC van Twente

Erik Ex
Erik Ex is leraar van het jaar voor de sector voortgezet onderwijs. Hij denkt expliciet na over de invulling van het onderwijs en is volgens de jury vakinhoudelijk sterk. Hij wil zijn leerlingen iets meegeven en wil hen kennis bijbrengen. Daarbij vindt hij het echt belangrijk dat leraren meer met en van elkaar leren en wil daar als leraar van het jaar nadrukkelijk aandacht voor vragen.

Ambassadeurs
De titel Leraar van het Jaar wordt in vier categorieën uitgereikt: primair onderwijs, speciaal onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. De vier winnaars zijn een jaar lang het gezicht van de beroepsgroep en ambassadeur binnen hun sector. Dat betekent dat ze gedurende het jaar impact maken door op verschillende momenten het onderwijsvak te promoten en zich in te zetten voor thema’s die de kwaliteit van de beroepsgroep raken. Zij worden vaak uitgenodigd in talkshows, participeren in onderwijsdebatten met collega’s, beleidsmakers, politici op radio en TV en leveren bijdragen in onderwijsvakbladen. Zo zijn ze te gast bij de Big Improvement Day, een dag waarop traditiegetrouw positieve ontwikkelingen in onder meer het onderwijs worden belicht, en worden zij vaak als gastspreker uitgenodigd op allerlei onderwijsevents.

Voor alle 12 genomineerden geldt dat zij deze rol al bijna een jaar op zeer enthousiaste wijze invullen. De krul die de winnaars in ontvangst mochten nemen, staat dan ook symbool voor de erkenning en waardering voor alle leraren van Nederland.

Sinds 1999 wordt de verkiezing Leraar van het Jaar georganiseerd. Inmiddels is de groep van 40 Leraren van het Jaar uitgegroeid tot de Stichting Leraren van het Jaar. Deze stichting wordt bestuurd door leraren en werkt zonder middelen van derden aan de realisatie van haar doel: ambassadeur zijn voor kwalitatief leraarschap en de promotie van het vak leraar.