GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Internetconsultatie wetsvoorstel voor rouwverlof

dinsdag 11 juni 2024 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Op internetconsultatie.nl is een initiatiefwetsvoorstel gepubliceerd dat wettelijk rouwverlof wil invoeren. Momenteel is dit verlof niet wettelijk geregeld, waardoor werknemers andere oplossingen moeten zoeken bij rouw.

Het bestaande wettelijk recht op verlof bij een overlijden is kortdurend, geldt tot aan de uitvaart en is niet bedoeld als rouwverlof. Het voorstel introduceert een minimumnorm van vijf verlofdagen voor werkende ouders met minderjarige kinderen waarvan één van de ouders of minderjarige kinderen overlijdt. Doel van deze rouwverlofregeling is dat de terugkeer naar de werkvloer verbetert en het (langdurig) verzuim na verlies van een geliefde afneemt, zodat het qua verzuimkosten een besparing voor werkgevers oplevert.

Het voorstel komt van de partijen SGP, CDA en ChristenUnie. Hoewel de kans op goedkeuring in de Tweede en Eerste Kamer nog onduidelijk is, staat wettelijk rouwverlof al langer op de politieke agenda. Demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is niet onwelwillend tegenover het voorstel, maar ziet uitdagingen in het bieden van maatwerk.

Bron: Overheid.nl | Consultatie Wet invoering rouwverlof (internetconsultatie.nl)