GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Maatregelen snellere WIA-beoordelingen

dinsdag 20 september 2022 | Onderwijsarbeidsmarkt

Veel mensen wachten nu te lang op hun WIA-beoordeling. UWV neemt daarom vanaf dit najaar maatregelen om de wachttijd te verkorten. Zo is sneller duidelijk of werknemers een WIA-uitkering krijgen.

Welke maatregelen neemt UWV dit najaar?

  • 60-plussers die 2 jaar ziek zijn kunnen, als zij en hun werkgever dat willen, alleen beoordeeld worden door een arbeidsdeskundige. Zo hebben zij sneller zekerheid.
  • Mensen met een IVA-uitkering of een Wajong-uitkering die duurzaam arbeidsongeschikt zijn, krijgen de komende 5 jaar geen herbeoordeling als zij weer aan het werk gaan.

Sneller ontwikkelen Sociaal Medische Centra
Een andere maatregel is het sneller ontwikkelen van ‘Sociaal Medische Centra’. Hier werkt een team van medewerkers samen, onder leiding van een verzekeringsarts. Het team bekijkt per persoon wat deze nodig heeft om goed te re-integreren. Zo kan UWV meer mensen helpen met hetzelfde aantal verzekeringsartsen. In Tilburg, Heerlen, Rijnmond en Breda werkt UWV al met deze teams en de ervaringen zijn positief.

Maatregelen voor de lange termijn
Voor de lange termijn zullen er meer maatregelen genomen worden. Deze maatregelen moeten nog wel verder worden uitgewerkt. En daarna worden goedgekeurd door de Tweede Kamer.

Bron: UWV