GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Mensen met coronaklachten meestal volledig arbeidsongeschikt

dinsdag 31 januari 2023 | Onderwijsarbeidsmarkt | Veilig en vitaal werken

In de eerste negen maanden van 2022 heeft UWV 1.239 WIA-beoordelingen uitgevoerd bij mensen met langdurige coronaklachten. In het merendeel van de gevallen zijn deze medewerkers volledig arbeidsongeschikt verklaard.

Wat zeggen de cijfers?
In juni 2022 maakte UWV voor het eerst gegevens bekend over de WIA-beoordelingen die UWV sinds begin 2022 doet bij mensen die al twee jaar ziek zijn vanwege coronaklachten. Het beeld met betrekking tot de uitkomst van de beoordelingen is vrijwel onveranderd ten opzichte van de cijfers tot en met mei 2022. In 84% van de gevallen werd een uitkering toegekend, dat was 85% van de gevallen.

In een klein aantal gevallen, 9% van het totaal, betreft het dan een zogeheten IVA-uitkering vanwege volledige én duurzame arbeidsongeschiktheid. In de meeste gevallen, 50% van het totaal, betreft het een zogeheten WGA 80-100 uitkering waarbij iemand op dit moment volledig arbeidsongeschikt is, maar verbetering van de belastbaarheid niet wordt uitgesloten. Bij 25% van de mensen wordt een uitkering toegekend vanwege gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (WGA 35-80).

Circa 16% van de mensen is minder dan 35% arbeidsongeschikt en heeft daarom geen recht op een WIA-uitkering. Dat betekent niet dat deze medewerkers geen klachten hebben. Het betekent alleen dat ze met de arbeidsmogelijkheden die er nog zijn minstens 65% van hun oude loon kunnen verdienen. De wet bepaalt dat er dan geen recht is op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als de achteruitgang in loon minder dan 35 procent is.

Wetenschappelijk onderzoek naar impact corona op arbeidsongeschiktheid
‘Ook de nieuwe cijfers laten weer zien dat de impact van langdurige coronaklachten, het post-COVID-syndroom, op het leven van mensen groot is’, zegt Chantal Gielen, medisch adviseur bij UWV.

Vanuit UWV loopt er een landelijk onderzoek naar de maatschappelijke impact van de COVID-19 pandemie op de arbeidsongeschiktheid en de gevolgen voor gezondheid en participatie. Het onderzoek is vanuit district Limburg opgezet in samenwerking met het Zuyderland ziekenhuis. De eerste resultaten van het onderzoek worden op korte termijn verwacht.

Daarnaast is er onderzoek gedaan naar de belemmeringen die patiënten met het post-COVID-syndroom ervaren. Hiervoor is samengewerkt met C-support, de organisatie die patiënten met langdurige coronaklachten ondersteunt. Ook die resultaten worden binnenkort verwacht.

Bron: UWV