GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Onderhandelaarsakkoord nieuwe CAO VO 2023-2024

woensdag 13 september 2023 | Onderwijsarbeidsmarkt | Veilig en vitaal werken

Werkgevers en werknemers in het voortgezet onderwijs hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao voor de werknemers in het voortgezet onderwijs.

Het onderhandelaarsakkoord wordt ter stemming voorgelegd aan de leden van de VO-raad en aan de achterbannen van de onderwijsbonden. Na goedkeuring van de achterbannen worden de cao-afspraken definitief gemaakt. De nieuwe cao heeft een looptijd van 17 maanden, van 1 mei 2023 tot 1 oktober 2024.  

Loonsverhoging en eenmalige uitkering
Naast een loonsverhoging van 10 procent krijgen medewerkers in het voortgezet onderwijs ook een eenmalige uitkering. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen de verschillende loonschalen. Werknemers in de schalen t/m 5 ontvangen 1.000 euro, in de schalen 6 t/m 9 is dat 600 euro en werknemers vanaf schaal 10/LB ontvangen 350 euro. Behalve het salaris wordt ook de reiskostenvergoeding hoger: van 12 cent per kilometer naar 17 cent.

Andere afspraken
Er zijn ook afspraken gemaakt over het aanpassen van de BHV-vergoeding, het beter regelen van de positie van werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt en de professionaliseringsafspraken voor het onderwijsondersteunend personeel.

Naast de loonsverhoging zijn er ook afspraken gemaakt met de bonden over onderwijstijd, lestaak en taakbeleid. Ook is in de cao vastgelegd dat startende docenten op een goede manier hun loopbaan binnen het onderwijs kunnen beginnen, met actieve en goede begeleiding en voldoende tijd om het vak eigen te maken en zo duurzaam in het onderwijs actief te kunnen blijven.

Op de hoogte blijven?
Wilt u op de hoogte blijven van het laatste cao nieuws? En altijd de actuele arbeidsvoorwaarden bij de hand hebben? Download de CAO VO-app zodat u een melding krijgt als de nieuwe CAO VO een feit is en u de nieuwe cao-tekst kunt raadplegen in de app. Naar de CAO VO-app>>