GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Tweede reeks STAP-budget bereikt 44.000 mensen

dinsdag 21 juni 2022 | Onderwijsarbeidsmarkt

Het tweede aanvraagtijdvak voor het STAP-budget zorgde opnieuw voor grote belangstelling. Uit de voorlopige cijfers blijkt dat een kleine 44.000 mensen met behulp van STAP kunnen beginnen aan een opleiding of cursus.

Eerste aanvraagperiode
Het gemiddelde subsidiebedrag lag rond de 800 euro. Net als bij het eerste aanvraagtijdvak is er zowel op opleidingsniveau als leeftijd gespreid gebruik gemaakt van het budget. 56% van de aanvragers heeft maximaal een mbo-achtergrond en 23% is 50 jaar of ouder.

Over aanvragers
Verder hebben de aanvragers diverse posities op de arbeidsmarkt. Met name werkenden (bijna 80%) maken gebruik van STAP (Stimulans Arbeidsmarkt Positie), waarvan een aanzienlijk deel flexwerkers. Opnieuw zijn de meeste aanvragers (24%) werkzaam in de sector Zorg. Deze resultaten deelde minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) onlangs met de Tweede Kamer.

Met het tweede aanvraagtijdvak van STAP kwam er 36 miljoen euro vrij voor financiƫle hulp bij scholing (het totale budget voor 2022 is 160 miljoen euro). Momenteel staan er ruim 80.000 opleidingen van bijna 600 opleiders in het scholingsregister.

Wat is STAP ook alweer?
Het kabinet wil scholing en ontwikkeling met publieke financiering voor werkenden en werkzoekenden mogelijk maken. Daarom is per 1 maart het STAP-budget gestart. Via STAP kunnen volwassenen tussen 18 jaar en de AOW-leeftijd, met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt, jaarlijks aanspraak maken op maximaal 1.000 euro financiƫle hulp bij het bekostigen van scholing. Als de aanvraag is goedgekeurd, gaat de subsidie rechtstreeks naar de opleider. Deze nieuwe regeling is laagdrempeliger dan de eerdere fiscale aftrek scholingskosten doordat mensen geen bedrag meer hoeven voor te schieten. Daardoor is STAP toegankelijker voor mensen met lagere inkomens en ouderen.

Bron: Rijksoverheid