GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs: “Kandidaten komen beter voorbereid op gesprek”

dinsdag 14 juni 2022 | Onderwijsarbeidsmarkt

Waarom willen mensen een carrièreswitch naar het onderwijs? En welk beeld van het beroep van leraar en het zij-instroomtraject hebben zij? In de factsheet ‘Beeld van carrièreswitchers’ presenteren we geactualiseerde inzichten, gebaseerd op de analyse van afgenomen zelftesten Carrièreswitch naar het onderwijs. Daarnaast is de factsheet verrijkt met de ervaringen van een lerarenopleiding, schoolbestuur, RAP-regio en een RTC die verwijzen naar de zelftest.

Met de zelftest ‘Carrièreswitch naar het onderwijs’, die beschikbaar is sinds 2020, kunnen volwassenen onderzoeken of een overstap naar het onderwijs iets voor hen is. De zelftest bestaat uit vier onderdelen. Het eerste onderdeel bevat vragen die te maken hebben met oriëntatie op het beroep van leraar en het opleidingstraject. Ook worden enkele situaties uit het onderwijs voorgelegd. Het tweede onderdeel gaat over competenties en het derde deel over drijfveren. In het laatste deel worden vragen gesteld over persoonlijke achtergronden, zoals opleiding en werkervaring.

Beeld van carrièreswitchers
Uit de analyse blijkt onder andere dat maatschappelijk relevant werk de belangrijkste reden voor mensen is om een carrièreswitch naar het onderwijs te overwegen. Gevolgd door ‘het werken met kinderen’ en ‘mijn hart volgen’.

Daarnaast helpt de zelftest ook organisaties die zich bezig houden met de werving en selectie van zij-instromers. Christa Segeren, projectleider RAP (Regionale Aanpak Personeelstekorten) -regio West-Brabant (vo & mbo): “De zelftest helpt carrièreswitchers, in combinatie met de andere tools, om een realistisch beeld te krijgen van het onderwijs.”

Download de factsheet ‘Beeld van carrièreswitchers’ voor meer bevindingen >>

De zelftest Carrièreswitch naar het onderwijs
Kent u iemand die een carrièreswitch naar het onderwijs overweegt? Voor een goede oriëntatie kan het zinvol zijn om deze test te doen. U vindt de zelftest via de websites van Voion en Arbeidsmarktplatform PO of klik hier voor de zelftest.