Onderwijsarbeidsmarkt
Verschillende vormen van samenwerking op personeelsgebied komen aan de orde, van low profile samenwerking zoals het inrichten van een gezamenlijke vacaturebank tot en met het realiseren van een regionaal mobiliteitscentrum.
Handreiking voor kansrijke oplossingen lerarentekort. Uitgevoerd door CAOP, oktober 2020.
Een procesmodel als routekaart voor (regionale) samenwerking. Om de gevolgen van leerlingendaling op te vangen, zoeken steeds meer vo-scholen en besturen naar vormen van samenwerking. Dit model helpt hierbij.
Docenten gezocht voor Sterk Techniekonderwijs. Magazine: De Nieuwe Meso, december 2020.
Steeds meer professionals willen een carrièreswitch maken en kiezen voor het onderwijs. Veel zij-instromers weten echter niet waar zij terecht kunnen en welke route ze moeten volgen. RAP projectgroep regio Zwolle heeft een instroommakelaar aangesteld om carrièreswitchers op een persoonlijke manier wegwijs te maken.
In het vo is of komt er in bepaalde vakken een lerarentekort. Er zijn verschillende landelijke initiatieven om die tekorten te verminderen, zoals de vier kansrijke initiatieven die procesregisseurs tekortvakken vo hebben ontwikkeld. Wat kunnen de RAP-regio's daarvan leren? Daarover werd kennis gedeeld in de regionale RAP-bijeenkomsten op 14 en 21 oktober.
Welke kansen zijn er om het lerarentekort in de regio aan te pakken vanuit innovatie en anders organiseren? Meer dan 40 projectleiders, projectuitvoerders uit verschillende regio’s en beleidsmakers die deelnemen aan de Regionale Aanpak Personeelstekort (RAP) buigen zich op 30 september over deze vraag in de online Voion-masterclass Anders organiseren.
Op 2 september organiseerde Voion bijeenkomsten voor projectleiders vo/mbo van RAP-regio's om kennis te maken met collega's in aanpalende regio's en kennis te delen over de opzet en organisatie van het regionaal informatiepunt of loket, oriëntatiebijeenkomsten voor geïnteresseerden en mogelijkheden in aanpalende regio's. In dit artikel leest u hier meer over.
De regio Leiden, Duin- en Bollenstreek is begin 2020 gestart met een regionaal loket om meer docenten uit nieuwe doelgroepen aan te trekken voor het voorgezet onderwijs. En met succes!
Projectleiders van regionale onderwijsloketten in Zeeland en Nijmegen vertellen hoe ze in samenwerking van po, vo, mbo en hbo het lerarentekort aanpakken.
In Zeeland besloten vo-, mbo- en hbo-besturen om vraagstukken op het gebied van strategische personeelsplanning in samenwerking en regionaal aan te pakken. Zij maakten daarbij gebruik van het Scenariomodel-VO
Opleidingsschool Noord-Limburg ontwikkelde Voor de klas ermee!, een programma om leerlingen van voorexamenklassen van het vo te enthousiasmeren voor het docentenvak.
Beroepsvereniging en onderwijs slaan handen ineen tegen lerarentekort
Gelet op de overeenkomsten tussen de zorg en het onderwijs is het interessant om te kijken wat het onderwijs van de zorg kan leren.
Veertien onafhankelijke schoolbesturen in Zuidoost-Brabant houden elkaar scherp, inspireren elkaar en werken nauw samen binnen het ORION-netwerk.
Positief voor docenten, school én leerlingen
Het Jan Tinbergen College in Roosendaal, ’t Rijks in Bergen op Zoom en Fontys Lerarenopleiding Tilburg slaan de handen ineen om nieuwe betadocenten te werven.
Het vinden van docenten in technische vakken voor het beroepsonderwijs wordt steeds lastiger in de regio Rijnmond. Dit willen de deelnemers van TechForce Rijnmond aanpakken met et gerichte (voorlichtings)acties én door nieuwe doelgroepen aan te boren.
Zes zelfstandige vo-scholen in de regio Twente/Achterhoek hebben een Regionaal Mobiliteitscentrum opgericht. Lees dit praktijkverhaal en lees meer over het project in de factsheet.
“Over de muren van de eigen school heen kijken”
Artikel Onderwijsblad over speeddate avond in Utrecht tussen schooldirecteuren en potentiële zij-instromers in het voortgezet onderwijs
De Montessori Scholengemeenschap Amsterdam stoomt samen met de gemeente Amsterdam statushouders klaar voor bèta-docent.
In de catalogus komen voorbeelden aan bod van scholen die het onderwijs anders hebben ingericht.
Nieuwe doelgroepen voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs
Nieuwe doelgroepen voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs
Nieuwe doelgroepen voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs
Nieuwe doelgroepen voor het leraarschap in het voortgezet onderwijs
Hoe leert een leerling en hoe kan het onderwijs daar het beste op aansluiten? Deze vraag staat centraal in het leeratelier dat Ons Middelbaar Onderwijs oprichtte samen met andere onderwijsorganisaties.
Het Joke Smit College startte met traineeships en met het project Student wordt docent om het team te verjongen.
Het Comenius College organiseerde een banenmarkt, voornamelijk gericht op de tekortvakken
PLANA werkt succesvol samen op het gebied van instroom, strategische personeelsplanning, mobiliteit, professionalisering en opleiding.
Het Greijdanus College vertaalt via de gesprekkencyclus haar identiteit, kernwaarden en doelen naar de werkvloer.
In de pilot Job Twinning leerden 11 koppels uit het bedrijfsleven en het onderwijs van en met elkaar.
De Rode Loper ontwikkelde Teedegraads PLUS modules op masterniveau om docenten te stimuleren een eerstegraads bevoegdheid te halen.
Het platform Noord-Holland-Noord ontwikkelde vernieuwende films om leraren aan het vak te binden
Lerarentekort? Regio’s delen succesaanpakken!
Van begin af aan wordt de cursus gesubsidieerd door het regionale arbeidsmarktproject Flevokans II.
Kennis delen en een netwerk opbouwen met collega’s. ProMotion, het interne loopbaancentrum van OMO, organiseert allerlei initiatieven die medewerkers stimuleren hun loopbaan onder de loep te nemen.
Over het project Begeleiding Startende Leraren, verslag conferentie Frisse start en de praktijkverhalen van Panta Rhei en het Eerste Christelijk Lyceum.
Dinsdag 1 april 2014 vond in Utrecht een landelijke bijeenkomst van de knelpuntregio’s.
Er wordt in verschillende regio’s hard gewerkt aan de versterking van het personeelsbeleid en samenwerking tussen scholen en besturen om kwalitatieve en kwantitatieve tekorten op de onderwijsarbeidsmarkt te tackelen. Inmiddels zijn er resultaten zichtbaar
Creatieve en duurzame manieren om personele tekorten in het onderwijs het hoofd te bieden
Onderzoek naar het proces van het al dan niet komen tot samenwerking bij bestuurders in het voortgezet onderwijs. Auteur: drs. Doetina van Kelle MBA, december 2020.
Onderzoek naar de aanpak van het lerarentekort. Uitgevoerd door Merel van Vroonhoven, juli 2020.
Een onderzoek naar de aanpak van arbeidsmarkttekorten in andere sectoren en de organisatie van het sociaal domein in andere landen door Andersson Elffers Felix (AEF) in opdracht van het Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn (AZW), april 2020.
Een onderzoek uitgevoerd door het Kohnstamm Instituut in opdracht van het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren naar de kennis en ervaring rondom uitbreiding van de samenwerking op het terrein van samen opleiden en professionaliseren, april 2020.
Bestuurlijke samenwerking biedt kansen, maar er kleven ook risico’s aan. Eind 2019 is in opdracht van OCW een inventarisatie gedaan om een actueel beeld te krijgen van de aantallen, risico’s en achtergronden van de bestuurlijke constructen en is aanvullend onderzoek gedaan naar de samenwerking op vestigingsniveau.
‘Onderwijs aan het werk 2018. Analyses, feiten en visies over werken in het onderwijs’ Zo heet de nieuwe veelomvattende publicatie die onder redactie van de bijzonder hoogleraren dr. Frank Cörvers en dr. Marc van der Meer tot stand is komen.
SWOT-analyse van de arbeidsmarkt in het voortgezet onderwijs