VOION Dacapo Kees Winkelman 0640

Inspiratie

Webinar Een inclusieve werkomgeving in het belang van personeel en leerlingen

donderdag 25 april 2024 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

“We zeggen dat de school een oefenplaats is voor de toekomst. Want we leiden niet alleen op voor een droombaan, ook voor een droomleven. Waar je ten volle kunt bijdragen aan de samenleving. Maar als we zeggen dat de school een oefenplaats is, zou deze oefenplaats dan niet meer op onze eigen samenleving moeten lijken? Maar hoe doen we dat dan? Hoe komen we daar?” Met deze woorden trapt Lucelle Comvalius het webinar over een inclusieve werkomgeving in het belang van personeel en leerlingen af.

In dit webinar gaat Lucelle Comvalius in gesprek met Gyzlene Kramer-Zeroual, Kaylee Rosalina, Willem de Vos en Mohammed Azaimi over visie en strategieontwikkeling, het uitdagen van onbewuste vooroordelen en de kracht van diverse rolmodellen.  

Webinar in delen:

 • Start bij Deel 1: Visie en strategie-ontwikkeling
  Wat is nou het belang van een heldere visie en strategie op het gebied van diversiteit en inclusie? En welke rol kan jij als bestuurder of schoolleider vervullen?
  De sprekers benadrukken dat voor een inclusiever onderwijslandschap alle aspecten van de organisatie, van lessen tot personeelsbeleid, moeten worden doordrongen van diversiteit en inclusie, met de toon aan de top als cruciale factor voor succes.
 • Start bij Deel 2: Stereotyperingen, vooroordelen en de impact van taalgebruik
  De sprekers delen persoonlijke ervaringen en benadrukken het belang van het bespreken en bevragen van aannames en vooroordelen.

  Belangrijke punten die zijn besproken:
 • Het belang van bewustwording van eigen vooroordelen en stereotyperingen.
 • De kracht van ontmoetingen en het delen van verhalen om tot meer begrip te komen.
 • De noodzaak van een open dialoog en het bespreken van ongemakkelijke onderwerpen.
 • Het erkennen van de impact van taalgebruik en het bevragen van aannames.
 • “De realiteit is dat als mensen veel te maken hebben met vooroordelen en stereotyperingen dat ze gewoon vertrekken.” Dit toont het belang van een strategie en beleid binnen organisaties om met vooroordelen om te gaan en een cultuur te creëren waarin openheid en respect voor diversiteit worden bevorderd.
 • Start bij Deel 3: De kracht van rolmodellen
  Representatie is essentieel, omdat "we niet kunnen zijn wat we niet kunnen zien", zoals Gyzlene zo treffend verwoordde. Diverse rolmodellen bieden perspectief en fungeren als spiegels voor leerlingen, studenten en medewerkers, waardoor ze zichzelf kunnen herkennen en hun eigen potentieel kunnen ontdekken. De sprekers bespreken het belang van het hebben van diverse rolmodellen die de leerlingen kunnen inspireren en motiveren.

Gerelateerde onderwerpen