GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Aangepaste norm sociale veiligheid gepubliceerd in Arbocatalogus-VO

dinsdag 13 mei 2025 | Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

De sociale partners hebben nieuwe afspraken gemaakt over wat scholen minimaal moeten regelen voor de sociale veiligheid van werknemers. Dit zijn minimumeisen om ongewenst gedrag richting werknemers te voorkomen en te beperken. Denk hierbij aan agressie en geweld, pesten, (seksuele) intimidatie en discriminatie door collega’s, leerlingen, ouders en anderen. Deze afspraken zijn nu in de norm sociale veiligheid van de Arbocatalogus-VO gepubliceerd.

Voion heeft de norm sociale veiligheid aangepast op basis van de actuele wetgeving en de huidige ‘stand van de wetenschap en professionele dienstverlening’. Deze aangepaste norm is voorgelegd aan de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), met een positieve toetsing als resultaat. De goedkeuring door de NLA betekent dat de norm sociale veiligheid voldoet aan de aangescherpte toetsingskaders van 2019; als je als school het sociale veiligheidsbeleid invult zoals beschreven in de norm, voldoe je aan de wettelijke eisen van de Arbowet.

Ondersteuning bij wat u moet doen
De norm helpt bij het opstellen van een goed sociaal veiligheidsbeleid om ongewenst gedrag te voorkomen en geeft aan welke maatregelen scholen moeten nemen op drie terreinen: sociale veiligheid van werknemers in het algemeen, het beleid op ongewenst gedrag en het beleid agressie en ander ongewenst gedrag door derden. Zo dient er bijvoorbeeld een vertrouwenspersoon en een klachtenregeling en -commissie te zijn op school. Voor derden die de school betreden moeten er huisregels zijn en er dient een protocol agressie en geweld opgesteld te zijn. Het doel is om een werkomgeving te creëren waarin iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt.

Gerelateerde wetgeving
De Arbowet en de norm sociale veiligheid zijn nauw verbonden met de Wet voortgezet onderwijs 2020 en het wetsvoorstel vrij en veilig onderwijs en het wetsvoorstel gedragscode tegen ongewenst gedrag:

  • Wet voortgezet onderwijs 2020 (min. OCW):
    Beschrijft o.a. de monitoring en maatregelen voor de sociale veiligheid van leerlingen, onder toezicht van de Onderwijsinspectie.

  • Wetsvoorstel vrij en veilig onderwijs (min. OCW):
    Breidt o.a. de monitoringsverplichting uit naar personeel, met specifieke eisen aan inhoud, doelgroep, frequentie en rapportage. Daarnaast worden eisen gesteld aan de incidentenmelding en -registratie en de aanstelling van (in- en externe) vertrouwenspersonen. Het voorstel ligt ter beoordeling bij de Raad van State en wordt verwacht op 1 augustus 2026 in werking te treden. Scholen worden aangemoedigd zich tijdig voor te bereiden.

  • Wetsvoorstel gedragscode tegen ongewenst gedrag (min. SZW)
    Regelt dat werkgevers met meer dan tien werknemers een gedragscode hebben tegen ongewenst gedrag op de werkvloer. De gedragscode beschrijft wat wel en niet mag op en tijdens het werk. Wanneer deze wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) ingaat, is nog niet bekend.