VOION Haganum 2144

Publicaties

Focus op inhuur van docenten

maandag 6 mei 2024 | Onderwijsarbeidsmarkt

Betreft: inzicht in de tarieven van ingehuurde docenten op basis van gegevens van 84% van alle besturen van middelbare scholen.
Uitgave: De Algemene Rekenkamer
Datum: april 2024

Middelbare scholen zijn aanzienlijk meer geld kwijt aan een docent die is ingehuurd via een extern bureau, dan aan een docent in loondienst. De totale loonkosten van een docent in loondienst in de veel voorkomende salarisschaal LB trede 12 bedragen € 58 per uur. Het tarief van een gedetacheerde docent in dezelfde schaal en trede is gemiddeld € 113 per uur (inclusief btw).

Tarieven inhuur lopen sterk uiteen
Middelbare scholen zijn gemiddeld € 95 per uur kwijt aan het inhuren van een uitzendkracht of gedetacheerde docent via een extern bureau. Een docent die als zzp’er voor de klas staat, kost gemiddeld € 77 per uur. De tarieven lopen sterk uiteen: de bedragen variëren van € 25 tot € 180 per uur.

Grote verschillen tussen voorwaarden voor overnemen docent in loondienst
De Rekenkamer ziet dus dat tarieven zeer verschillend zijn, maar hetzelfde geldt voor de algemene voorwaarden. Zo mogen bureaus volgens de wet een ‘redelijke vergoeding’ vragen wanneer een school een ingehuurde docent wil overnemen in loondienst. Welk bedrag de bureaus ‘redelijk’ vinden, verschilt nogal. Veel bureaus vragen 15% tot 38% van het uurtarief over de nog openstaande uren in het contract, maar een klein aantal van hen vraagt vaste bedragen tot soms € 45.000.

Lees het rapport Focus op inhuur van docenten op de website van de Algemene Rekenkamer >>