VOION Dacapo Kees Winkelman 0640

Inspiratie

Gewaardeerd, gemotiveerd en vitaal

maandag 9 mei 2016 | Onderwijsarbeidsmarkt | Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

Dunamare Onderwijsgroep in Haarlem heeft goed werkgeverschap als een van de speerpunten voor de komende jaren. Vanuit deze gedachte is de vitaliteitsscan opgenomen in het HR-beleid. “We willen dat onze mensen de aandacht krijgen die ze verdienen”, zegt Martha Hustin, beleidsmedewerker Arbo en Verzuim. “We willen hen ondersteunen in hun eigen streven om prettig en fit aan het werk te zijn.” Daar kan de scan bij helpen.

Dunamare Onderwijsgroep heeft onderwijskwaliteit hoog op de agenda staan. Centraal daarbij staat de brede talentontwikkeling van iedere leerling. En om die talenten van leerlingen te laten ontplooien, “heb je professionele medewerkers én ook gemotiveerde en vitale medewerkers nodig”, zegt Hustin. Dat wil Dunamare stimuleren door de vitaliteitsscan in te zetten. “Want je hebt pas iets aan de kennis en vaardigheden van iemand als diegene fit voor de klas staat.”

Dunamare kreeg vanuit het Sectorplan-VO subsidie voor de vitaliteitsscans en vervolgtrajecten. De scans worden uitgevoerd door een extern bureau, Fysergo. Martha Hustin. “We willen graag een goed werkgever zijn, en ook zo te boek staan in deze regio. We willen starters aantrekken én mensen behouden.”

Fit, gezond en enthousiast
Daarom wordt de vitaliteitsscan aangeboden aan alle medewerkers. Meedoen is geheel vrijwillig en gebeurt anoniem. Deelnemers krijgen een beknopt fysiek onderzoek, vullen een paar vragenlijsten in, waaronder een over mentale weerbaarheid en praten met een coach over de uitslag daarvan. Als het nodig is en de medewerker wil dat, kan hij of zij met de coach een plan van aanpak maken.
“Medewerkers zijn zelf ook verantwoordelijk om fit, gezond en enthousiast voor de klas te staan”, meent Hustin. “Als werkgever heb je de zorgplicht om je mensen daarin te steunen. Die steun wordt vaak gegeven aan mensen die al uitgevallen zijn. En niet aan de 95% van de mensen dat er elke dag staat of als onderwijsondersteuner zijn werk doet. We wilden ook iets voor hen doen.”

Minder uitval
Bijkomend doel is te zorgen voor minder uitval. “Je probeert natuurlijk altijd te voorkomen dat mensen uitvallen. Maar het is beter om daar nóg een stap voor te zijn”, betoogt Hustin. “Dan heb je het niet alleen over preventie, maar ook over amplitie (het vergroten en versterken van positieve kanten van medewerkers, zoals bevlogenheid, red.). Niet alleen het voorkomen van dingen die mis kunnen gaan, maar het versterken van vitaliteit, motivatie en enthousiasme.”

Aandacht
De vitaliteitsscan sluit goed aan bij wat de medewerkers belangrijk vinden, zoals zij aangaven tijdens een Dunamare-brede studiedag vorig jaar. En dat is: aandacht, gezien en gehoord worden, gesteund en gewaardeerd worden in wat ze doen. “We hopen dat mensen hierdoor aandacht ervaren. En dat mensen die wel aan het werk zijn, maar niet lekker (genoeg) in hun vel zitten, maatregelen nemen.” Het is een vorm van bewustwording. Hustin: “Het is voor iedereen goed om stil te staan: hoe sta ik erbij en haal ik hier nog energie uit?
“Die scan is eigenlijk een cadeau, want je hóeft het niet te doen. Even iemand – de coach – die er alleen voor jou zit en alle aandacht voor je heeft. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is.”

Lees verder

Aandacht en waardering is wat we van een goed werkgever verwachten
Onder het motto 'van goed naar geweldig' ontwikkelde Dunamare Onderwijsgroep een nieuw strategisch HR-plan. Alle medewerkers, docenten en onderwijsondersteuners konden daarover meepraten tijdens een studiedag eind vorig jaar. 
Lees verder>>

Wat kunnen werknemers na de vitaliteitsscan verwachten?
Na de vitaliteitsscan biedt Dunamare Onderwijsgrope diverse mogelijkheden voor eventuele vervolgtrajecten. VAn sporten onder leiding van een fysiotherapeut tot een cursus mindfulness bij de eigen Academie.
Lees verder>>

Dunamare Onderwijsgroep
Dunamare Onderwijsgroep bestaat uit 24 scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Haarlem, Haarlemmermeer en Velsen (met een uitstapje naar Harlingen en Uithoorn). Het spectrum is breed: van praktijkonderwijs tot gymnasium, elk met zijn eigen identiteit en karakter.