VOION Dacapo Kees Winkelman 0640

Inspiratie

Inzet van studenten op school: een win-win situatie

woensdag 19 juni 2024 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Steeds meer scholen zetten studenten in om hun werk te verlichten en om studenten kennis te laten maken met het docentschap. Zo ook het Montessori College in Nijmegen. De studenten ontzorgen de docenten door ondersteuning te bieden in de klas of door te surveilleren. Zo ontdekken ze of een baan in het onderwijs bij hun past. In verschillende video’s vertellen verschillende betrokkenen bij de inzet van studenten op school over hun ervaringen. Op welke manier worden studenten ingezet? Wat brengt het hen? En wat kunnen andere scholen hieruit meenemen?

Anne-Marie Van de Wiel, schoolleider bij Montessori College Nijmegen: ‘’Wij zetten studenten in op school, omdat zij een verfrissende kijk op onderwijs hebben. Het zijn ‘high potentials’, die net van een opleiding komen en heel veel nieuwe inzichten hebben op het gebied van didactiek en pedagogiek. Waarvan leerlingen het gevoel hebben dat ze nog een stukje dichter bij hen staan dan bij de volwassenen om hen heen. Dat is een hele goede energie voor leerlingen om te leren en te zijn.’’

Werkdrukverlichting
De inzet van studenten kan ook bijdragen aan een stukje werkdrukverlichting bij docenten. Docent Spaans, Yilmari Andrade vertelt over wat de inzet van studenten voor haar betekent. ‘’Voor mij is het werkverlichting, maar vooral belangrijk omdat ik weet dat de leerlingen de aandacht krijgen die ze nodig hebben op dat moment.’’ Ze geeft aan dat de samenwerking met Donalisa, die als student wordt ingezet, prettig verloopt, omdat ze goed uit de voeten kan met enkele instructies. ‘’Ze weet precies wat ze moet doen en ik zie haar niet als een student, maar als een collega’’.

Overstap naar het onderwijs
Dat de inzet van studenten kan zorgen voor nieuwe leraren bewijst Maxime Brouwer, voormalig student en inmiddels docent scheikunde. Ze vond het altijd al leuk om dingen uit te leggen. ‘’Mijn zus zag toevallig op Instagram een post van ‘Studenten helpen scholieren’ en ze dacht meteen: Goh, is dat niets voor jou? Ik ben dus als student bijlessen gaan geven.” Daarvoor heeft ze eerst een korte opleiding gedaan en gedurende haar ‘bijbaan’ ook diverse trainingen gevolgd. Dat heeft haar uiteindelijk aangezet om de lerarenopleiding te gaan doen.

Bekijk de video
In deze video vertellen een schoolleider, twee (voormalig) studenten en twee docenten van het Montessori College Nijmegen over hoe studenten ingezet worden binnen hun school en wat hen dit brengt. Het Montessori College Nijmegen maakt gebruik van Studenteninzetopschool.nl en Studenten Helpen Scholieren (shs, vanaf juli 2024 hernoemd naar Stichting Proefwerk).

Meer weten? Ga naar het dossier Inzet van studenten >>

Bekijk ook de andere korte video's met antwoord op vragen zoals:

  • Hoe is het om met studenten te werken?
  • Hoe heb jij je voorbereid als student?
  • Wat voor een ideeën nemen studenten mee?
  • Wat doe je zoal als student op school?