VOION Dacapo Kees Winkelman 0986

Instrumenten

Veilige praktijklokalen

Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

Verschillende vmbo platforms en vakverenigingen ondersteunen hun collega’s met eigen websites over veiligheid in het praktijklokaal. Wilt u weten hoe u veilig kunt werken binnen natuurwetenschappen, de kunstvaklokalen of in de onderbouw techniek? In het praktijkonderwijs? Of in de sector vmbo Bouwen, Wonen en Interieur (BWI), vmbo Produceren, Installeren en Energie (PIE), vmbo Mobiliteit & Transport (M&T), vmbo Zorg & Welzijn (Z&W) en vmbo Dienstverlening & Producten (D&P)?

Klik op een van de bovenstaande afbeeldingen om aan de slag te gaan met de veiligheid in uw praktijklokaal.

Wat bieden de websites Veilige praktijklokalen?

  • Algemene informatie over veiligheid

Denk hierbij aan toelichting op Arbowetverplichtingen die relevant zijn voor veilig onderwijs in praktijklokalen zoals: eisen aan het lokaal, arbeidsmiddelen, pbm’s, groepsgrootte en toezicht. 

  • Checklists

De checklists zijn vakspecifiek. Een scheikunde practicum stelt immers andere eisen aan de inrichting en uitrusting van een lokaal dan een lokaal dat geschikt moet zijn voor het profiel mobiliteit en transport. De checklists zijn gemaakt door docenten en zijn gericht op veilig onderwijs. Als iets niet (meer) op orde is, is de preventiemedewerker aan zet om het op te (laten) lossen.

  • Veiligheidsinstructiekaarten

Deze kaarten bieden leerlingen stapsgewijze instructies voor het veilig leren werken met en gebruiken van machines en gereedschappen. Ze kunnen worden opgehangen bij de machine. Daarmee voldoet u aan de verplichting om duidelijke veiligheidsinstructies in de Nederlandse taal op of nabij machines te plaatsen.

  • Lesmateriaal en instructievideo’s

Veel docenten beginnen het schooljaar met een les over veiligheid. Er is lesmateriaal gemaakt voor lessen over veiligheid in het technieklokaal en in het BWI-lokaal. Voor BWI en Techniek zijn er ook instructievideo’s die leerlingen stapsgewijs laten zien hoe ze veilig kunnen werken met bijvoorbeeld een accuboormachine, bandschuurmachine of cirkelzaag (en nog veel andere machines). Docenten kunnen de video’s gebruiken als aanvulling op hun veiligheidsinstructie.