GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Inzicht in taakbeleid in het voortgezet onderwijs

donderdag 10 juli 2025 | Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

Voion heeft in opdracht van de cao-tafel een onderzoek uitgevoerd naar verschillende vormen en onderdelen van het taakbeleid in het voortgezet onderwijs. Het onderzoek is uitgezet onder alle scholen met het verzoek de gegevens in samenspraak tussen schoolleiders en de medezeggenschap in te vullen.

Uit het onderzoek, dat representatief is voor de gehele sector, blijkt dat de meeste scholen hun taakbeleid op een van de twee volgende manieren invullen. Ongeveer de helft van de scholen (49%) maakt gebruik van het standaard taakmodel, dat de in de cao voorgeschreven categorieën volgt en het daarvoor vastgestelde aantal uren. Iets minder dan de helft (45%) volgt een (deels) flexibel taakbeleid, bestaande uit een combinatie van het standaard taakmodel en het vrije taakmodel. Zes procent van de scholen heeft een zogenaamd vrij taakmodel waarbij bij de invulling van het taakbeleid de medewerkers veel zeggenschap hebben en alle taken onderling in samenspraak worden verdeeld.

Het onderzoeksrapport bevat daarnaast informatie over de lestaak (maximale en ingeroosterde lestaak, aantal daadwerkelijk gegeven lessen), de opslagfactor (omvang en redenen voor afwijkingen), professionalisering (zowel individuele als collectieve uren) en overige taken (omvang en redenen voor afwijkingen).

Raamwerk professioneel gesprek en taakbeleid
Het terugdringen van werkdruk is een prioriteit in het voortgezet onderwijs. Taakbeleid, in combinatie met professionele dialoog op school, kan een instrument zijn om werkdruk te verlagen. In de CAO VO 2024-2025 (art 8.2) is afgesproken dat scholen in gesprek gaan over taakbeleid en dat sociale partners hiervoor een raamwerk ‘professioneel gesprek en taakbeleid’ ontwikkelen. Inzicht in de afspraken over taakbeleid op vo-scholen kan helpen om het gesprek in school over taakbeleid te voeren.