Instrumenten

Werkbalans

Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

Een aanpak voor de verdeling van niet-lesgebonden taken in het voortgezet onderwijs

De werkdruk in het voortgezet onderwijs is hoog. Taakbeleid moet helpen om het werk onder docenten evenredig en evenwichtig te verdelen om zo overbelasting te voorkomen. In de praktijk blijkt het standaard taakbeleid vooral een verdeling van uren (kwantitatieve verdeling van werkzaamheden) te zijn, zonder rekening te houden met de inhoud en de voorkeuren van docenten. Dat kan de werkdruk juist verhogen.

De ontwikkeling naar een meer kwalitatief taakbeleid kan de werkdruk verminderen. Bij deze aanpak wordt niet alleen gekeken naar de omvang van de taken. Er wordt ook rekening gehouden met persoonlijke wensen, interesses en ontwikkelbehoefte van docenten. Daarnaast krijgen docenten meer zeggenschap over de invulling en keuze van de werkzaamheden. 

Wat is Werkbalans?
Werkbalans biedt een kwalitatieve verdeling van niet-lesgebonden taken waarin persoonlijke wensen, talenten en ontwikkelbehoeften van docenten centraal staan. Het is ontwikkeld op basis van onderzoek in opdracht van de cao-tafel VO en is in de praktijk ontwikkeld bij het Haarlem College.

De aanpak bestaat uit vijf stappen en zorgt ervoor dat taken beter aansluiten bij de motivatie en mogelijkheden van docenten én bij de ambities van de school. Bekijk de animatie over Werkbalans.

De vijf stappen van Werkbalans

1. Takensessie
Samen met (alle) docenten wordt in kaart gebracht welke taken er zijn, hoeveel tijd ze kosten en hoe ze passen bij de schoolambities

2. Toekomstsessie
Leidinggevenden bespreken welke taken in de toekomst belangrijk worden, verdwijnen of veranderen en of er binnenkort nieuwe taken bij komen.

3. Peiling
Alle docenten geven via de digitale tool Mijn Werkbalans aan welke taken ze nu doen, kunnen en willen doen – en waar ze energie van krijgen.

4. Terugkoppeling en bijstelling
Taken die energie kosten worden nader onderzocht en aangepast of anders georganiseerd. Zo ontstaat een takenpakket dat beter past bij de praktijk.

5. Activiteiten kiezen
Docenten kiezen op een ‘activiteitenmarkt’ hun niet-lesgebonden taken, afgestemd op hun interesses en talenten, eerst de activiteiten binnen hun vakgroep en daarna de schoolbrede activiteiten.


Mijn Werkbalans: de digitale tool
De digitale tool Mijn Werkbalans brengt van alle docenten in kaart  welke niet-lesgebonden taken ze nu doen, wat ze zouden kunnen of willen doen en waar ze zich in zouden willen ontwikkelen (zie stap drie). Het resultaat is een individuele praatplaat voor de docent en een (geanonimiseerde) schoolbrede inzetbaarheidsfoto van de competenties, inzetbaarheid en interesses van medewerkers voor de verschillende werkzaamheden.

Wilt u de tool zelf ervaren? Probeer de demo van Mijn Werkbalans. Aan de hand van een tiental voorbeeldtaken krijgt u een realistisch beeld van hoe de applicatie werkt.

Let op: U moet zich eerst registreren. Dit is nodig zodat het systeem de gegevens kan onthouden die u invult. Uw gegevens worden verder niet gebruikt door Voion en haar samenwerkende partners.

Zelf aan de slag met Werkbalans?
Wilt u Werkbalans inzetten op uw school? Als school kunt u zelf aan de slag met Werkbalans en alle vijf beschreven stappen doorlopen. Wilt u gebruik maken van de applicatie Mijn Werkbalans? Dan kan bureau De baaningenieurs u daarbij digitaal ondersteunen. Zij helpen bij het invoeren van de activiteiten in de applicatie.

Kosten voor gebruik van de tool: € 250 (excl. btw).
Meer weten? Lees hier hoe u de digitale ondersteuning inzet.

Inspiratie uit de praktijk
Benieuwd hoe andere scholen Werkbalans hebben toegepast?