VOION Haganum 1672 2Header3

Inspiratie

Een eigen psycholoog in dienst

Veilig en vitaal werken

Wat speelt er bij de medewerkers? Hoe kan je daarbij aansluiten?

Deze activiteiten onderneemt SSCO:
 • ‘Gezondheid en welbevinden’ aansnijden in het IPB-gesprek
  “Behalve over lessen en methoden, gaan deze gesprekken nu ook over welbevinden en vitaliteit. Werkt iemand nog met plezier? Gaat alles goed met de combinatie werk en privé? Spelen er andere zaken? Zo krijg je eerder signalen als iets mis dreigt te gaan.”
 • Via verschillende kanalen horen wat er speelt
  “Aan het begin van het jaar praat ik met alle rectoren over hun vragen en wensen. Verder vergadert op elke locatie meerdere keren per jaar een sociaal medisch team. Een interne opleiding tot teamleider is net afgelopen, dus die contacten verlopen ook heel makkelijk.”
 • Scholen inzicht geven in cijfers van ziekteverzuim
  “Alle locaties krijgen eens in de maand een overzicht van het ziekteverzuim. Behalve de percentages, staat op dat overzicht ook wie ziek is geweest en hoe frequent mensen verzuimen. Zo is meteen duidelijk waar de aandacht nodig is.
 • Regelmatig onderzoek doen onder medewerkers
  “Regelmatig doen de scholen tevredenheidsonderzoek onder medewerkers. Jaarlijks nemen medewerkers (anoniem) deel aan een risico-inventarisatie en -evaluatie. De verbeterpunten die dat oplevert, komen terug in het plan van aanpak van rectoren.”
 • Uitproberen wat aanslaat bij de medewerkers
  “Omdat we veel, vooral jonge vrouwen zien worstelen met de combinatie werk en zorg, organiseerden we de cursus ‘Combineren en laveren’. Dat liep goed. De belangstelling voor de training ‘Speciaal voor babyboomers’ viel wat tegen. Misschien door de naam?”
 • Signalen uit de scholen vertalen in ondersteuning
  “Onderwijsondersteuners die beter met agressie wilden leren omgaan, boden we een assertiviteitstraining aan. Voor onderwijsassistenten organiseren we nu een pedagogische workshop; meerdere van hen zitten met vragen als ‘Hoe krijg ik de leerlingen stil."
 • Mensen die nooit uitvallen iets leuks bieden
  “We bieden bedrijfsfitness en vorig jaar organiseerden we het gezondheidsplein. Daar konden medewerkers na school even binnenlopen. Om cholesterol, bloeddruk of suiker te laten meten, even een stresstest te doen of een stuk nordic walking te oefenen.”