VOION Haganum 1672 2Header3

Inspiratie

 • thema

  woensdag 8 maart 2023

  Vrouwelijke leiders in het voortgezet onderwijs: Sterke rolmodellen, grote impact

  In 1911 werd 8 maart tot Internationale Vrouwendag uitgeroepen. Thema’s als empowerment, economische zelfstandigheid, vrouwelijk leiderschap en solidariteit onder vrouwen staan deze dag wereldwijd centraal. Onderwijs is de bepalende factor en vrouwelijke leiders in het onderwijs maken soms meer impact dan zij denken. Op deze dag delen we de verhalen van drie vrouwelijke inspirators in het voortgezet onderwijs.

  Onderwijsarbeidsmarkt Algemeen Voion
 • thema

  dinsdag 14 februari 2023

  “We hebben rolmodellen zoals Richard nodig”

  Voorzitter van de VO-raad Henk Hagoort ging naar het Roelof van Echten College in Hoogeveen om te kijken en horen hoe zij invulling geven aan de banenafspraak.

  Onderwijsarbeidsmarkt
 • thema

  donderdag 9 februari 2023

  Met alle medewerkers aan de slag om de werkdruk structureel te verlagen

  Hoe verdeel je de collectieve werkdrukmiddelen als school? Hoe kom je tot de best passende keuzes? En hoe zorg je voor betrokkenheid onder de medewerkers? Rector Tim Neutelings en mr-leden Sandra Hommen en Linda Hayes vertellen hoe het Porta Mosana College in Maastricht dit aanpakt.

  Veilig en vitaal werken Algemeen Voion
 • thema

  woensdag 8 februari 2023

  Collectieve werkdrukmiddelen en de rol van de gmr

  “We kunnen informeren en enthousiasmeren, maar het gebeurt op de werkvloer”. In deze bijdrage aandacht voor de wijze waarop door de personeelsgeleding van de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad (pgmr) van de Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs ondersteuning wordt aangeboden voor de inzet van de collectieve werkdrukmiddelen op de verschillende OMO-scholen.

  Veilig en vitaal werken Algemeen Voion
 • thema

  maandag 30 januari 2023

  Podcast Zin in lesgeven: Creatief de gaten vullen

  Wat zoeken directeur-bestuurders in nieuwe docenten en wat bieden zij deze mensen? In dit podcastgesprek spreken Roderik Rot, Erasmus College Zoetermeer en Matthijs den Haan, Develstein College en Het Loket in Zwijndrecht o.a. over de problemen die zij ervaren met het invullen van vacatures.

  Onderwijsarbeidsmarkt Algemeen Voion
 • thema

  dinsdag 24 januari 2023

  Praktijkvoorbeeld: ROC Nijmegen werkt samen met Rijn IJssel voor traject Leven Lang Ontwikkelen

  ROC Nijmegen zorgt dat starters een zachte landing maken met een sterk Inductie & Onboarding programma en werkt regionaal samen met het Arnhemse Rijn IJssel zodat werknemers zich een leven lang kunnen blijven ontwikkelen. Artikel SOM Mbo.

  Onderwijsarbeidsmarkt Veilig en vitaal werken
 • thema

  dinsdag 17 januari 2023

  Regionaal samenwerken aan het behoud van starters

  Ondersteuning tijdens de startperiode van een nieuwe docent is niet alleen belangrijk om starters in het onderwijs te behouden, maar draagt ook bij aan de kwaliteit van het onderwijs. Welke regionale afspraken zijn te maken om uitval van startende docenten te voorkomen?

  Onderwijsarbeidsmarkt Algemeen Voion
 • thema

  maandag 19 december 2022

  Krapte op de arbeidsmarkt: Groenblauwe Delta Yuverta ontwierp eigen strategische personeelsplanning

  Regiodirecteur Yvonne Ouwens en HR Business Partner Mirella Magnin vertellen hoe een goede SPP bruikbaar is van strategisch tot op persoonsniveau, SOM.

  Onderwijsarbeidsmarkt
 • thema

  maandag 12 december 2022

  Podcast Zin in lesgeven: Het goede voorbeeld

  Zijn de docenten op de scholen die veel doorstroom naar de lerarenopleiding hebben meer ambassadeur van hun vak dan op die andere scholen? Gaat dat dan intuïtief of bewust? In dit podcastgesprek vertellen twee docenten van het Haagse Lyceum De Populier over hoe zij leerlingen helpen bij hun keuze voor een vervolgopleiding. Ook Karina Baarda van het Expertisepunt LOB reageert op het gesprek.

  Onderwijsarbeidsmarkt Algemeen Voion
 • thema

  dinsdag 29 november 2022

  Mireille Ollivieira: "Zie de kleur!"

  Artikel en podcast over diversiteit en inclusie. In de podcast Diversiteit en inclusie van de VO-raad spreken Rens van den Boogaard en Ingrid de Bonth met Mireille Ollivieira. Het artikel is gepubliceerd in het VO-magazine, november 2022.

  Onderwijsarbeidsmarkt

filteren