VOION Dacapo Kees Winkelman 0640

Inspiratie

P&O-elementen verbinden door personeelsplanning

maandag 20 januari 2014 | Onderwijsarbeidsmarkt

Hoe ziet het personeelsbestand van onze school er over vijf jaar uit? Past dat bij onze ambities? Wat is de verwachte uitstroom en instroom? Hoe zorgen we ervoor dat we de docenten hebben met wie we onze doelen kunnen waarmaken? Zo ver en gericht vooruitkijken is nog pionieren. Maar na de cursus strategische personeelsplanning heeft Elvire Janssen, hoofd  P&O bij de Gooise Scholen Federatie, al een veel concreter beeld en plant zij de eerste acties.

“Mijn voorgangster had uitgebreid onderzoek gedaan naar het personeelsbestand, maar dat was gedateerd en van vóór de crisis”, vertelt Elvire Janssen. “Behalve een update van de cijfers wilde ik echt handen en voeten geven aan strategische personeelsplanning. Al snel merkte ik dat het gesprek met rectoren stokte als ik die term gebruikte en zelf wist ik ook nog niet goed wat ik ermee bedoelde.” Sinds zij het oriëntatieprogramma Strategische Personeelsplanning van Voion heeft gevolgd, is dat veranderd.

Competenties
Door verdieping in de theorie en het verkennen van bijbehorende modellen en instrumenten, weet Janssen nu veel beter hoe ze strategische personeelsvraagstukken kan verwoorden. “Nu ik het concreter kan maken, is het eenvoudiger”, zegt ze. “Welke uitstroom van personeel verwacht je? En welke instroom van de opleiding? Wat zijn de doelen van de school? Welke mensen heb je nodig om die doelen te bereiken? Heb je docenten met die competenties in huis? En de komende jaren? Dan heb ik het ook over strategische personeelsplanning, maar met een inhoud die iedereen veel interessanter vindt.” Neem bijvoorbeeld een school die het onderwijs wil digitaliseren. Heeft die voldoende docenten in dienst die de benodigde vaardigheden beheersen?

Noodzaak
De scholen van de Gooise Scholen Federatie (GSF) doen het goed. De vraag is daarom vooral hoe ze hun kwaliteit op peil kunnen houden. Vooruitkijken dus. “Het is een noodzaak. Personeelsplanning zie ik als kapstok waaraan ik dingen wil verbinden. Je hebt de gesprekscyclus, de functiemix, het entreerecht en onze ambitie. Onze GSF Academie (het interne trainingsprogramma van de GSF, red.) hoort daar ook bij. We bieden zinvolle trainingen aan, maar leiden we ook op voor de competenties die we in de toekomst nodig hebben? Op den duur, zo leg ik het altijd al uit, wil je dat alles met elkaar verweven is.”

  • Cijfers als basis voor een goed gesprek
    Modellen en instrumenten zijn geen doel op zich. Wel kunnen ze goede onderbouwing geven voor een gesprek over de inzet van personeel. Hoe ze dat gesprek wil voeren, staat Elvire Janssen nu veel duidelijker voor ogen. Lees verder 

  • De eerste stap: klein beginnen
    Hoe krijgen P&O’ers strategische vraagstukken in hun organisatie op de agenda? Ook daar staat het oriëntatieprogramma bij stil. Voor Elvire Janssen speelt die vraag niet. Wel weet zij door de cursus hoe ze bij de GSF met de strategische personeelsplanning aan de slag wil gaan. Lees verder

Gooise Scholen Federatie
750 personeelsleden
6500 leerlingen
alle schooltypen
acht scholen in Hilversum, Bussum, Weesp, Laren en Huizen

P&O-elementen verbinden door personeelsplanning

Gerelateerde onderwerpen