GP Kees Winkelman 6329 2 LR 1600

Onderwijsarbeidsmarkt

Strategische personeelsplanning

Inleiding

Strategische personeelsplanning

Om goed onderwijs te verzorgen, nu en in de toekomst, is het belangrijk vooruit te kijken. Waar wilt u met uw school naar toe en wat is daar precies voor nodig? Hoeveel personeel heeft u daarvoor nodig, en aan welke kwalitatieve eisen moet zij voldoen?
Om wensen werkelijkheid te laten worden, moet u zo goed mogelijk navigeren. Het is daarbij zaak dat u over de juiste middelen beschikt die hierbij kunnen helpen. 

In dit dossier bundelt Voion kerninformatie over strategische personeelsplanning. Naast achtergrondinformatie verwijst dit dossier ook naar onderzoeken, praktijkverhalen en instrumenten voor het invoeren van strategische personeelsplanning.

Instrumenten

 • Handreiking regionale samenwerking op personeelsgebied

  Deze handreiking helpt schoolbesturen keuzes te maken en in actie te komen om arbeidsmarktvraagstukken aan te pakken. Hoe kan samenwerking daar een oplossing voor bieden?

 • Handreikingen strategisch HRM

  De VO-raad heeft vijf handreikingen gepubliceerd die ondersteunen bij het versterken van shrm-beleid.

 • Scenariomodel-VO

  Op basis van openbare en eigen personeelscijfers inzien waar (kwalitatieve) tekorten en overschotten ontstaan om op basis van deze gegevens strategisch personeelsbeleid te voeren.

 • Spiegel Personeel & School

  De Spiegel Personeel en School geeft inzicht in de actuele staat van het HRM-beleid in je school en de mogelijkheden om dit beleid te verbeteren.

Inspiratie

Onderzoeken