VOION Haganum 2057 2Header9

Publicaties

Podcast Zin in lesgeven

donderdag 22 september 2022 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

Arend Jan Zwarteveen, docent, trainer en onderzoeker bij de lerarenopleiding van Hogeschool Windesheim, en Peter van der Zwaal, docent en programmaleider Leraar van Buiten, maken de podcast ‘Zin in Lesgeven’, over zij-instromen in het onderwijs. 

Ze ontvangen in de podcast verschillende zij-instromers, schooldirecteuren, (school)opleiders, beleidsmakers en andere sleutelfiguren die betrokken zijn bij de overstap naar het onderwijs. Centraal staan telkens de vragen: hoe komen de juiste mensen voor de klas en worden zij er gelukkig van?

In samenwerking met Voion zijn de volgende podcasts opgenomen:

Langstuderen
9 oktober a.s. verschijnt er een nieuwe podcast met Arend Jan Zwarteveen en Peter van der Zwaal over langstuderen. Zij gaan in gesprek met Benjamin van Dam, docent geschiedenis en Sjoerd Hoekstra, begeleider bij opleidingsschool RPO Rijnmond. En hoe kijkt Els de Bock, directeur van het Instituut van Lerarenopleidingen van de Hogeschool Rotterdam, tegen deze problematiek aan? Heeft u een langstudeerder in dienst? Of bent u een langstudeerder? En wilt u goede tips om langstuderen te voorkomen?
Bekijk alvast het introfilmpje met Sjoerd Hoekstra:

Groenpluk
Arend Jan Zwarteveen en Peter van der Zwaal spreken in deze podcast met Els de Bock, directeur van het Instituut van Lerarenopleidingen van de Hogeschool Rotterdam, Maarten van Heumen en Maaike Boomstra over deze groenpluk en langstuderen. Maarten is een typisch voorbeeld van groenpluk. Hij werd al in het tweede jaar van zijn opleiding ‘gespot’ door de schoolleiding als een aanwinst voor de school en kreeg een kleine baan aangeboden, het jaar daarop een wat grotere en voordat Maarten het wist was hij fulltime docent. Hij vergat af te studeren en bleef bijna 16 jaar onbevoegd totdat Maaike Boomstra hem ging coachen en Maarten eindelijk zijn bevoegdheid haalde.

 

Beluister ook de volgende podcasts:

Hoger op de stapel
Hoe gaan scholen om met het lerarentekort? Welke verwachtingen hebben zij van zij-instromers? Luister dan eens naar twee personeelsfunctionarissen die vertellen waar zíj opletten bij de briefselectie en het sollicitatiegesprek. Monique Baggerman (CVO Rotterdam e.o.) en Rutger Hofman (ROC Zadkine Rotterdam) geven mooie tips om ‘hoger op de stapel’ te komen en wat je zeker bij het gesprek aan de orde moet stellen.

De hobbelige weg
In hun allereerste podcast vertellen Arend Jan Zwarteveen en Peter van der Zwaal waarom ze zijn gestart met deze podcast. Ze spreken met Barbara van Dongen (directeur Corbulo College Voorburg) en Robert Hommen (adviseur bij CAOP en Voion). In de podcast gaat het over de vraag wat we van zij-instromers vragen, waarom we ze nodig hebben en wie succesvol zijn. Ook de lerarenopleidingen zijn onderwerp van gesprek.

Meer podcasts
Meer podcasts zijn te vinden en beluisteren via zininlesgeven.podbean.com
Je kan dan ook de (gratis) app van Podbean downloaden of doorklikken naar je favoriete podcast-app (Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts, enz.).