VOION Haganum 1672 2Header3

Inspiratie

Kijken in de keuken van een ander

Onderwijsarbeidsmarkt | Veilig en vitaal werken

“We zijn er in geslaagd een echt loopbaancentrum te zijn”, zegt Lonneke Ploum, hoofd van ProMotion. “Het is niet zomaar een mobiliteitscentrum, waar je alleen komt als je een andere baan wilt of moet zoeken.” ProMotion is onderdeel van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, die bestaat uit ongeveer 35 scholen voor voortgezet onderwijs in met name de provincie Noord-Brabant. Ploum: “We houden ons bezig met de loopbaanontwikkeling van alle medewerkers, dat zijn er zo’n 7000.”  

Energie
“We zijn heel laagdrempelig”, vervolgt Ploum. “Alle medewerkers zijn hier welkom, van docenten tot conciërges en schoolleiders. Het is goed om bezig te zijn met je loopbaan. Mensen komen om zich verder te ontwikkelen. Ze kunnen een training of een individueel traject volgen, of een assessment doen en nadenken over de volgende stap in hun carrière.” “Je ziet mensen heel open in een traject zitten”, vult loopbaanadviseur Elke Beurskens aan. “Ze willen niet altijd van baan veranderen, maar denken ‘ik zit hier nu tien jaar en wat is er nog meer?’ Een conclusie kan zijn dat ze toch op de juiste plek zitten. Waar krijgen mensen energie van, wat brengt een sprankeling in hun ogen. Daar gaan we naar op zoek.”  

Vertrouwelijk
Medewerkers komen op eigen initiatief naar ProMotion. Ze kunnen niet worden aangemeld door een leidinggevende omdat ze bijvoorbeeld niet goed functioneren. Ploum: “Natuurlijk kan tijdens functioneringsgesprekken worden gewezen op de mogelijkheden van ons loopbaancentrum. Maar leidinggevenden kunnen medewerkers nooit verplichten. Als een persoon niet zelf wil, dan werkt het niet. “Vertrouwelijkheid en objectiviteit zijn daarbij heel belangrijk. We zijn wel onderdeel van OMO, maar mensen weten dat wat we hier bespreken, vertrouwelijk is. De gesprekken zijn daarom bewust op het hoofdkantoor en niet op de school. Het kan weleens emotioneel zijn en dan is het fijn als je niet met rode ogen door de school loopt. “De medewerkers zijn het kapitaal van OMO”, besluit Ploum. “Zonder onze mensen kan de organisatie niet draaien. Dus als zij goed toegerust zijn, uitdaging vinden in hun werk en zich blijven ontwikkelen, komt dat de leerlingen ten goede. En daar doen we het uiteindelijk voor.”