VOION Haganum 1672 2Header3

Inspiratie

Kijken in de keuken van een ander

dinsdag 13 januari 2015 | Onderwijsarbeidsmarkt | Veilig en vitaal werken

Kennis delen en een netwerk opbouwen met collega’s. Dat is de kern van de Loopbaan4daagse van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs. Alle medewerkers, van conciërge tot schoolleider, kunnen vier dagen lang workshops volgen en met collega’s meelopen. Zo werken ze aan hun eigen ontwikkeling en dat komt het onderwijs ten goede.  

“We zijn de hele dag bezig met de ontwikkeling van onze leerlingen, maar je eigen ontplooiing is ook van belang”, zegt Lonneke Ploum. Ploum is hoofd van ProMotion, het interne loopbaancentrum van vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO) in Tilburg. “We streven ernaar om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen en onze medewerkers vitaal te houden. Daarvoor bedenken we allerlei initiatieven die hen stimuleren hun loopbaan nog eens onder de loep te nemen. Het gaat daarbij om hun eigen ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel.”  

Humor in de klas
Een belangrijk initiatief is de Loopbaan4daagse, die eind 2014 voor de vijfde keer plaatsvond. Vier dagen lang zijn er op de verschillende scholen van OMO in Brabant workshops en zogeheten meeloopactiviteiten. Dit jaar deden zo’n 500 medewerkers mee. Er zijn workshops over bijvoorbeeld effectief communiceren, personal branding – hoe profileer je jezelf – en timemanagement. Daarnaast zijn er meer vakinhoudelijke workshops. Bijzonder is dat veel workshops worden verzorgd door de medewerkers zelf. Zoals een docent die is gespecialiseerd in autisme en daarover vertelt. Of een leraar die zijn ervaringen over humor in de klas met collega’s deelt.

Netwerk
Daarnaast zijn er de meeloopactiviteiten, waar collega’s bij elkaar op de werkplek komen kijken. Een docent die de ambitie heeft om misschien schoolleider te worden, kan meelopen met een rector. Medewerkers kunnen aanschuiven bij een vergadering van de Raad van Bestuur. Of een school zet zijn deuren open en collega’s van andere scholen lopen een dag lang mee met de lessen. Ploum: “Ons Middelbaar Onderwijs is een grote organisatie. Medewerkers hebben echter het gevoel dat ze in dienst zijn op een individuele school. Het interessante van de vereniging is juist om eens te kijken in een van de andere scholen en te ervaren hoe daar de dingen gaan.”  “Je hebt niet alleen collega’s binnen je eigen school, maar collega’s in heel Brabant”, vult loopbaanadviseur Elke Beurskens aan. “Je kunt een netwerk opbouwen waarbinnen je kennis kunt delen. Dat is ook de bedoeling van de Loopbaan4daagse.” Een van de deelnemers aan de Loopbaan4daagse concludeerde dan ook na afloop: “Ik ben ervan overtuigd dat docenten veel kunnen leren door bij een ander in de keuken te kijken. Het levert een netwerk op maar ook kennis.”  

  • Loopbaanontwikkeling voor alle medewerkers
    “We zijn er in geslaagd een echt loopbaancentrum te zijn”, zegt Lonneke Ploum, hoofd van ProMotion. “Het is niet zomaar een mobiliteitscentrum, waar je alleen komt als je een andere baan wilt of moet zoeken.” Lees verder
  • Een training of een individueel traject
    Bij het loopbaancentrum ProMotion kunnen medewerkers van OMO individuele trajecten, zoals een coachings- of loopbaantraject volgen om zich verder te ontwikkelen. Daarnaast is er een breed scala aan loopbaantrainingen, waarvoor alle medewerkers zich kunnen inschrijven. 
    Lees verder 

Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs bestaat uit ongeveer 35 scholen voor voortgezet onderwijs in met name de provincie Noord-Brabant.
www.promotion-loopbaanontwikkeling.nl
www.omo.nl