VOION Dacapo Kees Winkelman 0640

Inspiratie

Podcast Zin in lesgeven: Creatief de gaten vullen

maandag 30 januari 2023 | Onderwijsarbeidsmarkt | Algemeen Voion

In deze podcast Zin in lesgeven spreken Arend Jan Zwarteveen en Peter van der Zwaal met twee directeur-bestuurders: Roderik Rot, Erasmus College Zoetermeer en Matthijs den Haan Develstein College en Het Loket in Zwijndrecht o.a. over de problemen die zij hebben met de invulling van vacatures. Wat zoeken zij in nieuwe docenten en wat bieden zij deze mensen?

Zij zoeken docenten die in staat zijn een relatie aan te gaan met jongeren en een verbinding met hen te maken. Leraren met voldoende zelfkennis om aan te geven wat ze nog willen leren, waar ze al wel goed in zijn en wat hun drijfveren zijn.

Zij bieden een werkomgeving waar de professional ruimte krijgt om keuzes te maken. Daarnaast een rijke leeromgeving met begeleiding op maat. Het zijn scholen waar je er niet alleen voor staat.

Het lerarentekort dwingt hen tot creativiteit. Niet alle regels kunnen naar de letter uitgevoerd worden. Er werken op hun scholen ook mensen die nog niet bevoegd zijn, maar wel bekwaam. Zij zouden graag die kwaliteiten erkend willen laten worden. Net als bij het onderwijs aan de leerlingen gaat het bij het opleiden van volwassenen om maatwerk.

Luister naar het podcastgesprek:

Podcast Zin in lesgeven

Peter van der Zwaal en Arend Jan Zwarteveen maken samen de podcast Zin in lesgeven. Peter is docent en programmaleider Leraar van Buiten en Arend Jan is docent, trainer en onderzoeker bij de lerarenopleiding van Hogeschool Windesheim. Ze bespreken de overstap met second-career teachers (zij-instromers), met begeleiders van deze docenten, met schoolleiders, beleidsmakers, onderzoekers en nog veel meer betrokkenen.

Deze podcast is opgenomen in samenwerking met Voion. Meer podcasts die in samenwerking met Zin in lesgeven en Voion tot stand zijn gekomen >>