VOION Dacapo Kees Winkelman 0640

Inspiratie

Podcast Zin in Lesgeven: Goed Hout

dinsdag 13 juni 2023 | Onderwijsarbeidsmarkt

In deze podcast Zin in lesgeven gaan Arend Jan Zwarteveen en Peter van der Zwaal in gesprek met Elsa Veldman en Martijntje Kloosterman, beiden zijn zij hun loopbaan begonnen bij vso-lom De Wilgenborg. Elsa is daarna op het vmbo gaan werken. Martijntje werkt er nog steeds al is het voortgezet speciaal onderwijs aan pubers met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (vso-lom) nu opgegaan in opdc’s. Ze kijken terug op hun start in het onderwijs in de jaren ’80 en gaan op zoek naar antwoord op de vraag wat een goede school is om als (startende) leraar te gaan werken.

Het gaat over persoonlijke groei, betrokkenheid bij elkaar, vertrouwen geven aan elkaar en het stellen van stimulerende eisen. Je voelt jezelf ook gezien. Dat is congruent met wat je als docent van je leerlingen mag verwachten.

Elsa en Martijntje hebben door hun jarenlange ervaring een antwoord op de vraag wat ‘Het Goede Hout’ is, waaruit de docenten gesneden moeten zijn: “Zij zijn betrokken bij de leerling in zijn (haar) groei en spreken de leerling aan op gedrag, in vertrouwen, gericht op groei. Je wilt het kind bereiken.”

Podcast Zin in lesgeven
Peter van der Zwaal en Arend Jan Zwarteveen maken samen de podcast Zin in lesgeven. Peter is docent en programmaleider Leraar van Buiten en Arend Jan is docent, trainer en onderzoeker bij de lerarenopleiding van Hogeschool Windesheim. Ze bespreken de overstap met second-career teachers (zij-instromers), met begeleiders van deze docenten, met schoolleiders, beleidsmakers, onderzoekers en nog veel meer betrokkenen.
Deze podcast is opgenomen in samenwerking met Voion. Meer podcasts die in samenwerking met Zin in lesgeven en Voion tot stand zijn gekomen >>