VOION Haganum 1763 2Header6

Instrumenten

Arboscan VO

Veilig en vitaal werken | Algemeen Voion

Quickscan psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

De Quickscan PSA is een korte enquête in de Arboscan-VO waarmee u uw RI&E betrouwbaarder maakt. U voegt met de Quickscan PSA de beleving van medewerkers van de psychosociale arbeidsbelasting, zoals werkdruk, sfeer en omgangsvormen aan uw inventarisatie toe. U verstuurt de enquêtes per e-mail onder (een deel van) uw medewerkers. Ingevulde enquêtes worden automatisch tot een rapport samengevoegd. U bepaalt zelf wie u laat deelnemen, de sluitingsdatum van de enquête en wanneer u een rapport laten uitdraaien. De resultaten zijn anoniem, daarom moeten 10 of meer personen de enquête invullen.

Voorbereiding
Het uitzetten van de Quickscan vergt enige voorbereiding. Het aankondigen ervan en het informeren over het doel en het resultaat van de enquête zijn belangrijke stappen in die voorbereiding. Vergeet niet om ook de mr te informeren! Overweeg ook of u alle collega’s wilt vragen de enquête in te vullen of dat u volstaat met een aselecte steekproef. Dus agendeer het inzetten van de Quickscan PSA in het overleg met schoolleiding en medezeggenschap.

Aan de slag
Als eerste moet u een nieuwe Quickscan PSA aanmaken. Log hiervoor in de Arboscan-VO in en klik in het ‘hoofdmenu’ op het tabblad ‘Overzicht enquêtes’ en vervolgens op ‘Toevoegen'. Vul alle velden in, zoals de titel van de enquête, de begin- en einddatum, het emailadres van de contactpersoon eventueel telefoonnummer en aanvullende opmerkingen. De gegevens die u hier invult, worden gebruikt in de uitnodiging aan uw werknemers.