VOION Haganum 1672 2Header3

Inspiratie

Medewerkers heel tevreden over Beatrix College

dinsdag 11 maart 2014 | Veilig en vitaal werken

Het Beatrix College in Tilburg is verkozen tot beste onderwijswerkgever 2013. Een van de sterke punten van de school vond de jury het ‘goed luisteren naar het personeel en daar iets mee doen’. De leidinggevenden slagen erin om het kennen van medewerkers - weten wat hen drijft - te koppelen aan resultaatgericht werken. Een zorgvuldig uitgewerkt personeelsbeleid helpt mee een ontwikkelcultuur te creëren en hoge kwaliteit te bereiken. 

“De titel is een hele eer”, zegt rector Niek Bootsma. “Mensen zijn in brede zin heel tevreden over hoe de school gerund wordt, maar in de eerste plaats gaat het om de kwaliteit van de direct leidinggevenden. Die scoorden heel hoog op zaken als: kan ik mijn verhaal kwijt, neemt hij of zij me serieus, is hij duidelijk, komt hij z’n afspraken na, kan ik hem vertrouwen en is er een fijne sfeer in de vergadering.”  

Laagdrempelig
De ‘onderwijswerkgever van het jaar’ is een initiatief van de Docentenbank, de Nederlandse School voor Onderwijsmanagement (NSO) en DUO Onderwijsonderzoek. Eerst krijgen personeelsleden een enquête. Bij voldoende respons is de school genomineerd. Als een documentenonderzoek dan ook nog positief is, gaan deskundigen praten met een doorsnede van het personeel. De eindconclusie van de jury was dat het Beatrix College ‘laagdrempelig’ is, goed luistert naar de inbreng van het personeel en daar iets mee doet.  

Efficiency
“Het is een samenhang van verschillende factoren”, zegt Marian Vos, hoofd P&O. “Naast de hoge waardering voor de leidinggevenden, is er de ontwikkelcultuur en de trots op de school. En vanuit mijn perspectief gezien het bedrijfsmatige HR-beleid, de efficiency, dat we daar een steeds hogere kwaliteit in bereiken.” Dat personeelsbeleid speelt ‘slim, maar onopvallend’ in op veranderingen in de school. Die ontwikkelde zich de afgelopen tien jaar van een kleine mavo tot een redelijk grote scholengemeenschap in een opbouwwijk.  

Erkenning
Het winnen van de prijs maakt medewerkers trots. Het Beatrix College was in 2013 ook al excellente school voor vmbo-tl. “Vooral dat predicaat heeft een krachtige waarde naar ouders, leerlingen en naar de omgeving toe”, zegt Bootsma. Tegelijkertijd vindt de rector nieuwe eigen doelen stellen stimulerender dan opnieuw het predicaat verdienen. “Om erkenning van buiten te krijgen, moet je je vanbinnen ontwikkelen, anders houdt het met die erkenning snel op.”  

Meer informatie:

  • Aandacht voor ontwikkeling personeel 
    Het personeelsbeleid - van werving en selectie tot gesprekscyclus en coaching - kenmerkt zich door een duidelijke structuur. Veel wordt geïnvesteerd in scholing. Een ander belangrijk uitgangspunt is de ontwikkeling vanuit sterktes. ‘Je moet beginnen op de plek waar het wél kan.’ Lees verder  
  • Sturen op cultuur 
    Kenmerkend voor de cultuur op het Beatrix College is dat leidinggevenden aanspreekbaar zijn en dat medewerkers vertrouwen in hen hebben. De schoolleiding stimuleert de dialoog, formeel en informeel. En waar de communicatie hapert, worden medewerkers daarop aangesproken. Lees verder    

Het Beatrix College

  • 246 personeelsleden
  • 2400 leerlingen
  • vmbo-tl, havo, atheneum (tweetalig en 5M, een eigen onderwijskundige stroming, met kenmerken van het jenaplan onderwijs)
  • samen met het Koning Willem II College valt het Beatrix College onder de Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Tilburg      

Medewerkers heel tevreden over Beatrix College

Gerelateerde onderwerpen