GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Einde van corona-adviezen, (zelf)testen en thuisisolatie

woensdag 15 maart 2023 | Veilig en vitaal werken

Het kabinet meldt dat het coronavirus in een nieuwe (endemische) fase is beland, waarin het virus weliswaar nog rondgaat onder de bevolking, maar waarbij bijna iedereen door vaccinatie of een doorgemaakte infectie voldoende afweer heeft opgebouwd. De laatste corona-adviezen, het (zelf)testen bij klachten en in isolatie gaan bij een positieve test, zijn met ingang van 11 maart jl. vervallen. Het kabinet adviseert wel om het gezonde verstand te blijven gebruiken bij griep- en/of verkoudheidsklachten.

(Zelf)testen en (thuis)isolatie vervalt
Per 11 maart 2023 zijn de corona-adviezen om bij klachten een (zelf)test te doen en in isolatie te gaan bij een positieve test, vervallen. Daarmee heeft het kabinet het OMT-advies overgenomen. Dit betekent ook dat de distributie van zelftesten aan het onderwijs met ingang van woensdag 15 maart vervalt.

Gezond verstand
Het Kabinet geeft aan dat de laatste specifieke corona-adviezen vervallen, maar dat we ons gezonde verstand moeten blijven gebruiken. Om de verspreiding van luchtwegvirussen te beperken, geeft De Rijksoverheid een aantal adviezen:

Heb je klachten die passen bij een luchtweginfectie, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop- of snotneus?

  • Blijf thuis wanneer je ziek bent.
  • Overleg bij lichte klachten met je werkgever of je thuis kunt werken.
  • Vermijd bij klachten fysiek contact met mensen die ernstig ziek kunnen worden van een luchtweginfectie. Als fysiek contact toch nodig is (zoals bij mantelzorg), draag dan een mondneusmasker,

Voor iedereen met of zonder klachten geldt:

  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Was vaak en goed je handen met water en zeep
  • Zorg voor voldoende ventilatie van binnenruimtes.

Geen nieuwe vaccinatieronde in het voorjaar
Een extra herhaalprik biedt op dit moment maar geringe extra bescherming. Dit komt door het verloop van de pandemie, de opgebouwde bescherming en de minder dominante omikron variant. Voor personen met een verhoogd medisch risico kan het nodig zijn een extra herhaalprik te halen. Daarbij gaat het om individuele patiƫnten.

Onverwachte opleving coronavirus
Bij een eventuele opleving van het coronavirus vormt het Sectorplan COVID-19 funderend onderwijs de basis van de aanpak van het kabinet en de te nemen maatregelen. Wij houden u op de hoogte via onze nieuwsbrief en het dossier Werken tijdens corona.