GP Kees Winkelman 7117 LR 1600

Nieuws

Post-COVID na besmetting met omikron lager dan na delta

dinsdag 9 mei 2023 | Veilig en vitaal werken

Na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus heeft 1 op de 10 mensen na 3 maanden nog steeds klachten. Dat is bijna 2 keer lager dan na een besmetting met de deltavariant. Dit blijkt uit nieuwe resultaten uit het LongCOVID-onderzoek van het RIVM. Hoe vaak bepaalde post-COVID, of long-COVID, klachten vóórkomen na de omikron- of deltavariant blijkt dus te verschillen. Wel blijven de langdurige klachten bij beide groepen ingrijpend.

Veel mensen besmet met omikron
De omikronvariant maakt mensen vaak minder ziek dan voorganger delta. Maar omdat de omikronvariant de immuniteit die mensen al hadden door eerdere infecties of vaccinatie makkelijker ontwijkt, kregen veel mensen in Nederland (opnieuw) corona. In het onderzoek is gekeken naar de klachten die 3 maanden na een infectie met omikron voorkwamen. Welke klachten kwamen hoe vaak voor? Ook keken de onderzoekers of dit anders was na een infectie met de deltavariant.

Na corona vaker vermoeidheid, benauwdheid en hersenmist
Mensen met een omikron infectie hadden vaker last van vermoeidheid, benauwdheid, hersenmist (brainfog), problemen met het geheugen en moeite met drukke omgevingen dan mensen zonder corona. Mensen hadden deze klachten echter nog vaker na de deltavariant. Hadden mensen al een eerdere corona infectie doorgemaakt? Dan hadden zij meer last van vermoeidheid en benauwdheid, dan mensen die voor het eerst corona kregen door de omikronvariant.

Door de grotere besmettelijkheid van omikron zijn daar in totaal meer mensen ziek van geworden dan door de deltavariant. Daardoor kan het totaal aantal mensen met langdurige klachten na een besmetting met omikron, ondanks het mildere verloop, toch groter zijn. Post-COVID, of long-COVID, blijft daarom een veel voorkomende en ingrijpende conditie in de bevolking.

Opzet van het onderzoek
In het vragenlijstonderzoek werden de resultaten van de volgende groepen mensen vergeleken:
• 4.138 mensen die tussen januari en mei 2022 een infectie met de omikronvariant kregen.
• een controlegroep van 4.398 mensen die geen corona kregen.
• 6.855 mensen die tussen juli en december 2021 een besmetting met de deltavariant kregen.
Drie maanden na de infectie vulden de deelnemers een vragenlijst in. De vragen gingen over 41 gezondheidsklachten. Ook waren er vragen over de ernst van de vermoeidheid, benauwdheid, cognitieve problemen en lichamelijke pijn. Met behulp van statische analyses is gekeken op welke klachten de groepen significant verschillen van elkaar.
Lees het onderzoeksrapport >>

Volgende stap: hoe gaat het een jaar na corona?
Het LongCOVID-onderzoek keek nu welke klachten mensen 3 maanden na een besmetting met omikron ervaren. De volgende stap is kijken naar de effecten van corona na een jaar.

Bron: RIVM, 6 april 2023